Přidej
dotaz
8.7.2017 | 1

Dobrý den, mám dotaz. Brat měl před půl rokem úraz s poraněním míchy. Je na vozíku. Svěřil se mi, že má šasté stopoření. Když se ale štipne nebo sáhne penis necítí. Je to normální? Je to pro jeho sexuální život dobré nebo špatné ? Dosud nezkoušel sex a to zda dokáže dosáhnout orgasmu myslíte, že by to bylo v jeho případě kdy je po poranění hrudních obratlů? Cítí vše do podbříška poté již jen občas kolena a boli ho prosezeniny které má na zadku takže zřejmě i zadek. Kdyz ho silně zmáčknu na noze cítí jen občas.¨


Předem díky, Hezký den

Diskuse

Zdeňka Faltýnková | 21.8.2017 14:42

Dobrý den, častější erekce u Vašeho bratra je pozitivní jev a pro zachování zdravé tkáně penisu je zásadní. U lidí po poranění míchy se obvykle vyvine porucha erekce neboli erektilní dysfunkce. Jak je tato porucha závažná, záleží na výšce a rozsahu poškození míchy. 

Erekce penisu je poměrně složitý komplexní neurovaskulární děj, který zahrnuje provázanou spolupráci nervového systému ( mozek, mícha i periferní nervy) a hladkého svalstva penisu a jeho možnosti prokrvení - ochablý či překrvený penis při erekci. Tyto děje jsou v těle muže řízeny ze dvou segmentových úrovní míchy. Horní centrum v oblasti Th 12 - L1 je zodpovědné za psychogenní řízení erekce ( např. vzrušení při pohledu na nahou ženu či jiné erotické vjemy) a dolní centrum v oblasti S2 - S4 zprostředkovává reflexní erekci, závislou na nějakém zevním dráždění ( dotykem přikrývky, ruční stimulací...) a tuto erekci muž necítí. To je pravděpodobně i u Vašeho bratra. Doporučuji tuto reflexní erekci pravidelně stimulovat vzhledem k možným vazivovým změnám ve tkáních penisu.

Co se týká orgasmu, někteří muži s míšním poškozením jsou schopni dosáhnout orgasmu skrze orgasmus partnerky, ale samozřejmě je to individuální a po půl roce po míšním poškození se vše bude ještě vyvíjet. Doporučuji poradit se na spádové spinální jednotce ( SJ Motol, SJ Ostrava, SJ Liberec, SJ Brno).

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
cpv_banner-3-2.jpg