Přidej
dotaz
10.10.2015 | 2

Dobrý den, dočetl jsem se, že bazální metabolismus je u vozíčkáře až o 64% nižší. Dá se celkově říci, jak nižší je u vozíčkáře s míšní lézí c6/c7?

Diskuse

| 11.10.2015 22:54

Dobrý den, v obecné rovině lze samozřejmě konstatovat, že bazální metabolismus je u osob s poškozením míchy nižší oproti tzv. zdravým chodícím jedincům. Po poškození míchy se rozvíjí změny v tělesném složení, mění se množství aktivní tukuprosté svalové hmoty v závislosti na výšce a rozsahu poškození míchy. Také se u každého jedince vyskytuje různě silná spasticita, která může významně podpořit zachování svalové hmoty a tím i hodnoty bazálního metabolismu blížící se normě. Výzkumy navíc ukazujíi na vliv poruchy autonomních funkcí. Proto nelze jednoznačně říci, o kolik procent je nižší bazální metabolismuc u tetraplegika s lézí C6/C7. Uvádí se snížení bazálního/klidového metabolismu od 14 - 54% u spinálních pacientů.

Doporučuji Vám udělat si bioimpedanci, zjistit složení Vašeho těla i hodnoty bazálního metabolismu. S tím Vám mohu pomoci.

 

Zdeňka Faltýnková

 

Zdeňka Faltýnková

Zdeňka Faltýnková | 12.10.2015 16:10

Dobrý den, v obecné rovině lze samozřejmě konstatovat, že bazální metabolismus je u lidí s poškozením míchy s následky ochrnutí v podobě paraplegie či tetraplegie nižší než u běžné chodící populace. Vlivem ochrnutí dochází ke změnám tělesného složení a především ke snížením množství aktivní (tukuprosté) svalové hmoty. U lidí s poškozením míchy v oblasti horní hrudní a krční páteře je navíc porušena regulace autonomního nervového systému také s určitým vlivem na bazální metabolismus. Nejvíce však může ovlivnit hodnotu bazálního (klidového) metabolismu úroveň a rozsah míšní léze a s tím spojená spasticita. Její intenzita pak může být rozhodujícím faktorem pro hodnotu energetického výdeje bazálního metabolismu. V odborné literatuře je uváděno snížení hodnot bazálního metabolismu u osob s poškozením míchy o 14 – 54 %Změření složení těla a zjištění Vašeho bazálního metabolismu včetně doporučení složení jídelníčku Vám mohu zajistit.

 

Zdeňka Faltýnková

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
cpv_banner-3-2.jpg