Přidej
dotaz
25.2.2015 | 1

Jsem po poranění míchy na vozíku a nově mám zjištěnou rakovinu prostaty. Zvažuji možnost protonové léčby, ale moje pojišťovna nemá s protonovým centrem smlouvu a já bych asi celou léčbu nemohl zaplatit. Nevíte, jestli mi můžou přispět nadace?

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 25.2.2015 12:47

Dobrý den,

na základě Vašeho dotazu jsme obecným dotazem obeslali nadace a nadační fondy (Konto Bariéry, Agrofert, J&T, KB Jistota, Agel a další). Většina nadací odpověděla, že na (protonovou) léčbu nepřispívá. Zajímavou informaci ale poskytl Nadační fond Muži proti rakovině - text emailu otiskuji:

 

Děkujeme za dotaz, ale s protonovou léčbou to není tak jednoduché. Správně by se měl  pacient obrátit na  KOC (Komplexní onkologické centrum) a tam mu poradí /rozhodnou, zda je jeho léčba  protony pro něho vhodná. V případě, že experti z KOC rozhodnou že ano a k protonové  léčbě je  pacient indikován, pojišťovna ji normálně uhradí; v plné výši.  Nicméně SROBF vydal doporučení, pro které  diagnózy je léčba  protony vhodná a rakovina prostaty v doporučení  není  bohužel  uvedena.  Obdobný názor má i Česká urologická společnost, která neseznává, že by tento typ léčby byl lepší, nežli jiné způsoby.  K léčbě prostaty je užíváno  i jiných metod nežli je klasická operace (viz informační materiály o typech léčby ke stažení  na http://rakovinaprostaty.cz/lecba). 

 

Je těžké radit na dálku, nicméně, pokud se pacient rozhodne k záření, doc. Mudr Roman  Zachoval,  předseda správní rady našeho fondu,  by doporučil nejspíš Cyber Nife v Ostravě, protože tam je nejmenší počet frakcí/záření.

 

S přáním hezkého dne 

Jitka Soukupová

členka správní radu NF MPR

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
cpv_banner-3-2.jpg