Přidej
dotaz
1.3.2024 | 1

Dobrý den,

rád bych se zeptal na aktuální seznam míst, kde je možné odebrat sperma chirurgickou cestou v případě, kdy nedochází k výronu semene u vysokých krčních míšních lézí. (Gennet, FN Brno , Androgeos kontaktováno… tento zákrok neprovádí). 
Zároveň bych se rád zeptal, zda je výkon hrazen ZP nebo alespoň z části. 
Děkuji. 

Diskuse

Monika Kupková, sociální pracovnice Odborného sociálního poradenství CZEPA | 5.3.2024 10:50

Dobrý den,

níže Vám zasílám shrnující informace, které jsem k tomuto tématu zjistila - bohužel nedisponujeme seznamem míst. Vzhledem k tomu, že neuvádíte, kde se zdržujete (odkud jste), posíláme Vám tipy v rámci celé ČR.

Co se týká úhrady ze zdravotního pojištění, tak zákrok z části hrazen zdrav. pojišťovnou pravděpodobně je (viz odpověď  MUDr. Zámečníka, Ph.D.; můžete ověřit u své zdrav. pojišťovny), nicméně každé zdrav. pracoviště to má nastaveno jinak (ceny se tak pohybují v řádu desítek tisíc...). Musíte počítat i s náklady na uchování/zmražení spermií – ty se pohybují cca 3 000 Kč / rok.

Chtěla bych ještě doporučit konzultaci buď na spinální jednotce či urologii – ti by Vás měli odkázat na možná pracoviště, která chirurgický zákrok provádějí. Než se rozhodnete pro chirurgické odebrání spermatu, je možné konzultovat i možnost použití penilní vibrostimulace k získání ejakulátu.

Váš dotaz jsem přeposlala k vyjádření primářovi, urologovi a sexuologovi MUDr. Zámečníkovi, Ph. D., který působí v rámci Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

MUDr. Zámečník, Ph.D. odpovídá: „Po vyšetření pacienta a indikaci k chirurgickému výkonu typu MESA / TESE naše pracoviště provádí, je hrazeno z části pojišťovnou - platí se určitá část výkonu - info podá pan @Hess Jan, Bc. a poté také zamražení a zpracování tkáně varlete v rámci embryologické ambulance Apolinář (tel. 224 967 479)“.

Bc. Jan Hess následně posílá informace ohledně ceny zákroku: „Ceny výkonu MESA/TESE vychází na našem pracovišti na částku 15 000,-Kč vč. anestezie. Částku lze uhradit v den příjmu v hotovosti nebo kreditní kartou v kanceláři ekonoma kliniky“.

Váš dotaz byl anonymně zveřejněn i na FB Vozejkov. Naši čtenáři se podělili o tipy, kde zákrok podstoupili…. Všechna pracoviště však mají zákrok zpoplatněný. Možnou diskuzi můžete sledovat ZDE.

Tipy od čtenářů:

  1. „Nejlepší cesta je vybrat si kliniku, kde budou uloženy spermie a pak přes urologii, nejlépe, která je spojena se spinálními pacienty (Morava MUDr. Sutorý), kde si domluvíte tento zákrok“. Doplňuji, že MUDr. Sutorý, CSc. působí v rámci Urologie v Úrazové nemocnici v Brně. Odkaz ZDE.
  2. „Já byl na konzultaci ve Varech v Pronatalu a následný zákrok proběhl v Praze. A večer jsem byl doma“.
  3. „V Olomouci ve FnOl nebo IVF Clinic Horní Lán
  4. Gennet Praha (Letná)
  5. „Za nás doporučujeme MUDr. Navrátila a Arleta IVF" (Kostelec nad Orlicí)
  6. Reprofit (Brno, Ostrava)
  7. Sanatorium Art České Budějovice
  8. „Dobrý den, já jsem byl na chirurgickém odběru spermií v Brně na Obilném trhu“.
  9. Klinika ISCARE

Já jsem dohledala ještě například:

  1. Andrologická klinika

Dnes - tj. 6.3. - jsem obdržela ještě odpověď od MUDr. Švecové ze spinální jednotky FN Brno - Bohunice. Odpověď níže přikládám. Pro možný zákrok můžete kontaktovat sexuologické oddělení FN Brno - Bohunice.

Odpověď MUDr. Švecové - "s odchodem Doc. T. Šrámkové z FN Brno přišla Spinální jednotka o služby sexuologa. Nutno tedy kontaktovat paní primářku Sexuologického oddělení."

MUDr. Petra Sejbalová,

tel. 532 231 347, e-mail:

sejbalova.petra@fnbrno.cz

S pozdravem

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png