Přidej
dotaz
17.9.2021 | 1

 

Dobrý den,

obracíme se na Vás s prosbou o radu v následující kauze.  V bytě handicapované osoby,  byly instalovány  zdravotní pomůcky, jedná se o závěsné zařízení  GH 1F a zvedací plošina Delta.

Opatrovník (otec) handicapované osoby zemřel, matka se ze zdravotních důvodů nemůže o syna starat, proto byl umístěn do zařízení soc. služeb, takže nebude zdravotní pomůcku využívat a byt, kde je pomůcka instalovaná bude vrácen majiteli,  městu. Matce byl přidělen byt v domě s pečovatelskou službou.

Nyní město,  opatrovník,  řeší  jak hospodárně naložit s pomůckami. Firma, která pomůcky instalovala (cca 450 tis. Kč), nabídla jejich  demontáž,  odvoz,  ale pomůcky neodkoupí.

Obracíme se na Vás s prosbou o radu, jak vhodně  naložit s pomůckami, mohly by ještě někomu posloužit.

Budeme vděčni za jakoukoli radu. 

 

S pozdravem

 

Drahomíra Lukšová, město Bystřice nad Pernštejnem, tel. 566 590 342, e-mail: drahomira.luksova@bystřicenp.cz

 

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 17.9.2021 9:44

Vážená paní Lukšová,
k Vašemu dotazu si dovolím navrhnout, aby byly pomůcky v městském bytě zachovány a byt byl nadále nabízen k užívání potřebným občanům se zdravotním postižením/seniorům k řešení jejich bytové situace. Tato cílová skupina v případě potřeby individuálně žádá na Úřadu práce o státní příspěvky pro zdravotně postižené, aby takovými pomůckami vybavili své domácnosti, mnoho takových klientů hledá přizpůsobené byty a marně řeší bytovou situaci... Sociální a bytové odbory obcí by mohly také občany evidovat.

Pokud vysloveně chcete pomůcky nabídnout (darovat/prodat?), domníváme se, že je vhodné nejprve nabídnout lokálním poskytovatelům sociálních služeb (domovy s pečovatelskou službou, domovy pro seniory/osoby se zdravotním postižením, denní stacionáře atp.), kteří by mohli mít zájem o využití; organizacím zdravotně postižených, které by mohly vědět o potřebných klientech.

Inzerát s nabídkou pak navrhuji distribuovat na příslušné krajské pobočky ÚP (nepojistné sociální dávky/dávky pro OZP, kde se o takové pomůcky podávají žádosti), sociální odbory přilehlých obcí, dále např. Informační portál Helpnet či na Vozejkov.cz. 

Pokud byste měla zájem Vaši nabídku diskutovat, můžete nás kontaktovat přímo - sixtova@czepa.cz.
S pozdravem
Bc. Hana Sixtová, sociální pracovnice
 

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png