Přidej
dotaz
19.1.2024 | 1

Dobrý den,

jsem zaměstnán na plný úvazek v ops.

Je možné mít druhé zaměstnání v soukromém sektoru a je možné, aby na mě zaměstnavatel bral příspěvek od státu?

Děkuji a zdravím.

Diskuse

Monika Kupková, sociální pracovnice Odborného sociálního poradenství CZEPA | 19.1.2024 13:43

Dobrý den,

níže Vám zasílám odpověď na Váš dotaz.

Příspěvek na zaměstnávání

Pokud je Váš zaměstnavatel uznaným zaměstnavatelem na chráněném trhu práce (musí mít uzavřenou písemnou dohodu s Úřadem práce), pak si dle zákona č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti, může žádat o příspěvek na zaměstnávání. Příspěvkem jsou nahrazovány skutečně vynaložené prostředky na mzdu nebo plat v měsíční výši 75% prostředků skutečně vynaložených na mzdu nebo plat. Aktuální maximální výše příspěvku je 14.200,- Kč / měs. (tento příspěvek může zaměstnavatel žádat za osoby pobírající invalidní důchod I., II. či III. stupně). 

Čerpání příspěvku na zaměstnávání od vícero zaměstnavatelů

Příspěvek na zaměstnávání může čerpat pouze 1 zaměstnavatel (více zaměstnavatelů tento příspěvek na Vaši osobu čerpat nemůže). Čerpání příspěvku definuje §78a, odst. 6 následně:

(6) Požádá-li o poskytnutí příspěvku na téhož zaměstnance, který je osobou se zdravotním postižením, více zaměstnavatelů, poskytne se příspěvek tomu zaměstnavateli, u něhož vznikl zaměstnanci, který je osobou se zdravotním postižením, pracovní poměr nejdříve. Skončí-li tento pracovní poměr v průběhu kalendářního čtvrtletí, poskytne se příspěvek v poměrné části dalšímu zaměstnavateli, který o poskytnutí příspěvku požádal; v případě, že o poskytnutí příspěvku požádalo více zaměstnavatelů, postupuje se podle věty první. Vznikne-li zaměstnanci, který je osobou se zdravotním postižením, ve stejný den pracovní poměr u více zaměstnavatelů, kteří o poskytnutí příspěvku žádají, nelze příspěvek na tohoto zaměstnance poskytnout žádnému z nich. Vznikne-li zaměstnanci, který je osobou se zdravotním postižením, více pracovních poměrů u téhož zaměstnavatele, náleží příspěvek měsíčně ve výši uvedené v odstavcích 2 a 3. Pro účely stanovení výše příspěvku se skutečně vynaložené prostředky na mzdy nebo platy, včetně pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na veřejné zdravotní pojištění, které zaměstnavatel za sebe odvedl z vyměřovacího základu tohoto zaměstnance, ve všech pracovních poměrech tohoto zaměstnance sčítají.

Pokud budete chtít informace doplnit, neváhejte se na mě obrátit v rámci individuální konzultace. Níže Vám zasílám kontakt.

Kupková Monika, tel. 775 980 952, e-mail: kupkova@czepa.cz

Podrobné informace k příspěvku a podpoře zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném trhu práce Vám poskytnou na Úřadu práce - pokud byste této varianty chtěl využít, níže zasílám kontakt na Ing. Václavíkovou.

Ing. Hana Václavíková, vedoucí oddělení zaměstnávání OZP, tel. 950 178 321, e-mail: hana.vaclavikova@uradprace.cz

S pozdravem

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png