Přidej
dotaz
3.1.2022 | 1

Dobrý večer, prosím pěkně je stále v jednání či malinko se změnil zákon ? Jak se říká "neznalost zákona neomlouvá" - zlomila jsem si oboustranně v 01/2021 kotník, operačně, 3,5měs.léčba, kdy jsem nesměla našlápnout na tu nohu, a pak mi přišlo, že je ukončena nemocenská, vyčerpaná ... od té doby od poloviny 05/2021 se po nástupu zpět do zaměstnání bojím mít problém být opět nemocná, nyní je už 2022, takže nyní v čase minulém -  bála jsem se a šetřila si dovolenou, kdyby ...  Děkuji. Jitka K.

Diskuse

Monika Kupková, sociální pracovnice Odborného sociálního poradenství CZEPA | 4.1.2022 8:27

Vážená paní Jitko,

bohužel v oblasti nemocenských dávek pro poživatele invalidního důchodu ve stupni III., k žádným změnám prozatím nedošlo.

Dle zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění - konkrétně § 28, odst. 1 - se nemocenské poživateli starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně vyplácí od 15. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo od 15. kalendářního dne nařízené karantény po dobu nejvýše 70 kalendářních dnů, nejdéle však do dne, jímž skončila doba zaměstnání, jde-li o zaměstnance, popřípadě skončilo pojištění, jde-li o osobu samostatně výdělečně činnou nebo o zahraničního zaměstnance.... Při více dočasných pracovních neschopnostech v jednom kalendářním roce se nemocenské vyplácí v tomto roce nejvýše po dobu uvedenou ve větě první. Byla-li podpůrčí doba .... vyčerpána v jednom kalendářním roce, nevzniká nárok na výplatu nemocenského od 1. ledna následujícího kalendářního roku, pokračuje-li dočasná pracovní neschopnost nebo karanténa v tomto následujícím kalendářním roce. 

CZEPA toto ustanovení považuje za diskriminační. Cílem legislativní změny je zrušit § 28 uvedeného zákona, který pro pracující poživatele invalidního důchodu ve III. stupni a starobního důchodu stanovuje zkrácenou dobu výplaty nemocenské. 

V průběhu minulého roku jsme o této problematice jednali na půdě senátu. Dále jsme v předvolebním období o této problematice jednali i s kandidáty do poslanecké sněmovny (a od některých máme příslib, že se této záležitosti budou věnovat).

Je naší prioritou tuto záležitost změnit, proto se i nadále budeme tomuto tématu intenzivně věnovat.

S pozdravem

Monika Kupková, DiS., sociální pracovnice

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png