Přidej
dotaz
19.10.2018 | 1

Dobrý den.
Kdo podle legislativy povoluje označení "chráněná dílna". Znám firmu, která zaměstnává postižené, má status, že si lidé u nich mohou z firem objednat náhradní plnění,ale nechce zřídit bezbariérový vstup do svých prostor a ani přístupné WC. Prý jsou v pronájmu a tak asi investovat nemohou. Je nějaký předpis na vybavení a provozování těchto typů pracovišť? děkuji

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 23.10.2018 13:30

Dobrý den,

"chráněná dílna" je v dnešním jazyce zákona o zaměstnanosti "uznaný zaměstnavatel na chráněném trhu práce". Využila jsem odborné konzultace u vedoucích pracovníků Generálního ředitelství Úřadu práce ČR. Odborná pracovnice potvrdila, že zákon o zaměstnanosti ve vztahu k uznanému zaměstnavateli na chráněném trhu práce povinnost přizpůsobit pracovní prostředí neudává a tento aspekt zaměstnávání neřeší. 

 

V obecné rovině zákoníku práce se v souvislosti s bezpečností a ochranou zdraví při práci hovoří o povinnosti zaměstnavatele "vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímáním opatření k předcházení rizikům". V této souvislosti vnímám za významné individuální požadavky zdravotně postižených zaměstnanců ve vztahu k výkonu jejich práce. Proto, pokud se jim nedaří prosadit adekvátní pracovní podmínky, doporučovala bych jim obrátit se na Státní úřad inspekce práce - http://www.suip.cz/ podle místa sídla zaměstnavatele. 

 

S pozdravem

Bc. Hana Sixtová, sociální pracovnice

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png