Přidej
dotaz
6.7.2023 | 1

Dobrý den,  jsem 7let po úrazu míchy c6. Hledám odpověď : kdybych chtěla do domova, doplatí mi stát to co pochybi? PNP 4.stupen a duchod 3.stupen přes 5000kc. Moc děkuji za odpověď 

Diskuse

Monika Kupková, sociální pracovnice Odborného sociálního poradenství CZEPA | 10.7.2023 9:07

Dobrý den,

problematiku úhrad za poskytování služeb v domovech pro osoby se zdravotním postižením či v domovech pro seniory nám upravuje zákon o sociálních službách, č. 108/2006 Sb., konkrétně pak § 73.

Klient v rámci pobytových služeb hradí za ubytování, stravu a za péči poskytovanou ve sjednaném rozsahu.

Poskytnutou péči klient hradí příspěvkem na péči - dle výše uvedeného zákona pak celý přiznaný příspěvek na péči náleží pobytovému zařízení (viz § 73, odst. 4, písm. a).

Ubytování a strava by měla být hrazena z příjmů klienta (tj. např. z invalidního či starobního důchodu). Zákon č. 108/2006 Sb., § 73, odst. 3 nám říká: „Maximální výši úhrady za ubytování a stravu stanoví prováděcí právní předpis. Po úhradě za ubytování a stravu při poskytování pobytových služeb v týdenních stacionářích musí osobě zůstat alespoň 25 % jejího příjmu, a při poskytování pobytových služeb uvedených v odstavci 1 písm. b) až e) musí osobě zůstat alespoň 15 % jejího příjmu. (pozn.: domovy pro osoby se zdravotním postižením jsou v zákoně v § 73 pod písm. b, domovy pro seniory jsou v zákoně v § 73 pod písm. c. Vztahuje se na ně tedy povinnost ponechat kapesné ve výši 15 % příjmu).

Vaši situaci jsem ověřovala přímo u poskytovatelů pobytových soc. služeb neb s tímto nemáme praktické zkušenosti. Ti mi sdělili, že Váš příjem (pro přijetí) není směrodatný. Pokud tedy máte příjem ve výši 5 000 Kč, pak Vám z této částky musí zůstat dle zákona 15%, zbylá částka pak půjde na pokrytí ubytování a stravy. Zařízení může po dohodě s Vámi žádat na Vaši osobu různé příspěvky - např. příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí či doplatek na bydlení. Ve hře je i možná spoluúčast rodiny (nemělo by být však podmínkou). U svého zřizovatele pak pobytová služba může na zbývající částku (která chybí k pokrytí nákladů) žádat kompenzaci. 

Doporučuji Vám kontaktovat sociální pracovnici ve vybraných zařízení, kam byste si chtěla podat žádost a Vaši situaci a možnost přijetí s nimi probrat. Sociální pracovnice Vám sdělí podmínky pro přijetí, orientační čekací lhůty a další důležité informace. 

Pokud byste měla doplňující dotazy, neváhejte mě kontaktovat v rámci individuální konzultace.

Kontakt: Monika Kupková, tel. 775 980 952, e-mail: kupkova@czepa.cz

S pozdravem

 

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png