Přidej
dotaz
23.11.2022 | 1

Dobrý den, přítelkyni (kvadruplegik) se výrazně zhoršil zdravotní stav po infekci během tohoto roku a z částečně samostatné osoby je zcela nesoběstačná. Na placená rehabilitační zařízení již vyčerpala všechny své peníze,ale nemůže se vrátit do svého bytu, ani nemá na další nadstandardní pobyt. Kam se máme obrátit? Kde můžeme hledat bydlení s odpovídající péčí pro čtyřicetiletou dámu? Děkuji.

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 24.11.2022 8:31

Dobrý den,
není jednoduchá a jasná odpověď na Vaši otázku, k tomu nemáme dostatek informací. V obecné rovině se hledá řešení dvojí cestou:

1) Zajistit/udržet vlastní bydlení s podporou rodiny a terénních služeb: Píšete, že se paní nemůže vrátit do svého bytu, ale neuvádíte bližší důvody (kterými jsou obvykle potřeba bezbariérových úprav či externí podpora služeb péče). Budu předpokládat, že byt pro život člověka na vozíku uzpůsobený je a řešíte asi spíš zajištění služeb při zvýšené závislosti na péči po zhoršení zdravotního stavu. V obecné rovině můžete poptávat terénní sociální služby, které docházejí za klientem domů, jako je typicky osobní asistence či pečovatelská služba. Na úhradu takových služeb je určený příspěvek na péči (při zhoršení zdravotního stavu a soběstačnosti můžeme poskytnout konzultace k tématu podání žádosti o zvýšení stupně příspěvku, pokud již nyní paní nepobírá nejvyšší IV. stupeň). Abyste zjistili, jaké organizace sociální služby ve vašem městě poskytují, můžete se obrátit na sociální odbor městského úřadu nebo na sociální odbor Krajského úřadu, který všechny poskytovatele sociálních služeb registruje (tedy má k dispozici adresář). Pokud paní potřebuje také ošetřovatelskou-zdravotní péči (odběry, převazy, péči o vybavení močového měchýře a střev, cévkování, stomie, zavedení čípku aj.), je třeba se obrátit na praktického lékaře a požádat o poukaz na domácí zdravotní péči (hrazena ze zdravotního pojištění podle předpisu praktika, terénní zdravotní sestry mohou docházet až 3x denně).

2) Pokud výše uvedené služby ve vaší lokalitě nejsou dostupné a není tak možné, aby paní dál bydlela ve svém bytě, je třeba hledat tzv. pobytové sociální služby. To jsou v obecné rovině třeba domovy pro seniory (přijímající klienty až od seniorského věku), domovy pro osoby se zdravotním postižením (dříve tzv. "ústavy"), ale také třeba domovy s pečovatelskou službou (který obvykle provozuje obec/město pro své obyvatele; v DPS má klient vlastní malý byt, v domě je pečovatelská služba, která je v omezených časech k dispozici, očekává se ale spíše soběstačný klient, který potřebuje "dopomoc"). Jednotlivé sociální služby opět registruje Krajský úřad, pracovníci sociálního odboru by vám měli být schopni nabídnout přímé kontakty. Existují i soukromé pobytové sociální služby, jejich úhrada ale obvykle začíná na částce 30 0000 Kč měsíčně a více.

Naše odpověď v rámci této poradny má své limity. Pokud byste chtěl či vaše paní chtěla probrat vaši situaci blíže, můžete se na nás obrátit přímo. Můj email je sixtova@czepa.cz.

S pozdravem
Bc. Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA 

 

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png