Přidej
dotaz
28.12.2023 | 1

Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat, jsem 25leta žena co se ze zdravotních důvodů dostala na tělesnou váhu přez 200kg. Mám manžela, ale je po opraci nohy a oba jsme v invalidnim důchodu. Samotná chůze je pro mě hrozně náročná a používám k  ní invalidní vozík co se tlačí před sebou, ale ten mám jen vypůjčený a není přizpůsobený na mou váhu a bohužel si na něj nemohu ani sednout aby jsem jsem si při chůzi mohla odpočinout. Ten co bych potřebovala tak mi komise bohužel zamítla. Proto se chci zeptat jestli by jste mi neporadili jak postupovat nebo na koho se obrátit? Předem děkuji za odpověď a rady.

Diskuse

Monika Kupková, sociální pracovnice Odborného sociálního poradenství CZEPA | 2.1.2024 8:51

Dobrý den,

o zodpovězení dotazu jsem požádala kolegyni, spinální specialistku, Zdeňku Faltýnkovou. Ta odpovídá:

Pokud jste schopná chůze s oporou a nutností odpočinku, doporučovala bych kolečkové chodítko se sedátkem a s košíkem, které lze předepsat lékařem ze zdravotní indikace. S nosností 200kg má toto chodítko například firma Ortoservis pod kódem pojišťovny 20952, skupina 07. Kolečková chodítka mají různí distributoři za přímou platbu okolo 6 000 Kč (tj. můžete si je zakoupit jako samoplátce).

Pokud byste si pomůcku musela zakoupit jako samoplátce a nemáte dostatek financí, zkuste požádat o finanční příspěvek některou z nadací. 

Níže Vám zasílám odkaz na seznam nadací, které podporují osoby se zdravotním postižením. Každá nadace má stanovený svůj postup - z webových stránek jednotlivých nadací se dozvíte, jak žádost podat (zda např. přes elektronický formulář, který vyplníte na webových stránkách nadace nebo žádost budete muset sepsat písemně sám a tu poté do nadace zaslat) a kdy o zaslaných žádostech nadace rozhoduje (na webových stránkách jsou uvedeny vždy termíny, do kterých se žádost musí uplatnit a kdy se přijaté žádosti budou projednávat). Pokud Vám nadace finanční příspěvek přiznají, pak s Vámi sepíší "smlouvu", ve které jsou definovány i mimo jiné povinnosti žadatele (tj. např. doručení vyúčtování).

Jen zdůrazňuji, že nadace přispívají na pomůcku, která nebyla uhrazena (tj. pokud pomůcku uhradíte, nadace Vám již nepřispějí!!!)

Seznam nadací  najdete ZDE.

Pokud byste měla doplňující dotazy, kontaktujte nás individuálně - níže zasílám kontakty.

Kupková Monika, sociální pracovnice, e-mail: kupkova@czepa.cz, tel. 775 980 952

Faltýnková Zdeňka, spinální specialistka, e-mail: faltynkova@czepa.cz, tel. 607 453 501

S pozdravem

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png