Přidej
dotaz
24.8.2023 | 1

 

Dobrý den, včera jsem si četla o povinném ručení pro elektrokoloběžky a segway, zahradní traktůrky atd. V článku nic neříkali o tom, že by měli mít elektrické vozíky výjimku, víte o tom bližší informace? Já mám Genny - tedy Segway pro vozíčkáře a tím pádem by se mi to asi týkalo, proto se zajímám. Děkuji Dana

Diskuse

Monika Kupková, sociální pracovnice Odborného sociálního poradenství CZEPA | 24.8.2023 12:25

Vážená paní Dano,

na Váš podnět jsme dohledaly, že včera byl schválen vládou ČR návrh zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. 

Návrh zahrnuje několik významných změn, které bylo potřeba provést v právní úpravě pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a které reagují na zkušenosti s aplikací dosavadní právní úpravy. Jedná se především o rozšíření okruhu vozidel podléhajících povinnosti pojištění odpovědnosti – vozidlem se nově rozumí vozidlo, jehož maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 km/h, resp. je vyšší než 14 km/h, pokud je jeho provozní hmotnost větší než 25 kg, a také přípojná vozidla. Zákon zároveň stanovuje, že za motorová vozidla se považují ta, kde je motor hlavním zdrojem pohybu. Jde tedy především o elektrické koloběžky či Segwaye. Výjimku budou mít například elektrokola, protože jejich primárním zdrojem energie je šlapání, a ne pouze přípojný motor. Výjimku budou mít také zahradní traktory, které se pohybují výhradně na soukromém pozemku. V momentě, kdy vyjedou mimo něj na silnici, stávají se vozidlem a musí mít pojištění.

Nově se vymezuje provoz vozidla – tím se nyní rozumí jakékoli použití vozidla odpovídající jeho obvyklé funkci jako dopravního prostředku, a to bez ohledu na vlastnosti vozidla a bez ohledu na terén, ve kterém je vozidlo použito, a na to, zda stojí, nebo je v pohybu. Návrh také rozšiřuje výjimky z povinnosti pojištění odpovědnosti včetně alternativního pojištění odpovědnosti při motoristických závodech nebo soutěžích. Povinnost sjednat pojištění odpovědnosti se nově přenáší z vlastníka vozidla na jeho skutečného provozovatele, tzn., že povinnost pojištění z provozu vozidla se bude týkat vždy provozovatele a ne řidiče, který si ho například dočasně půjčil. To platí i v případě krátkodobého využívání sdílených koloběžek.

Návrh zákona bude teprve předložen Poslanecké sněmovně.

Účinnost zákona je stanovena na 23. prosince 2023. Přechod na online systém výměny dat a s tím související zrušení zelené karty pro vnitrostátní účely by měly být realizovány po uplynutí šestiměsíčního přechodného období k 1. červenci 2024.

Tiskovou zprávu k tomuto tématu naleznete na stránkách Ministerstva financí.

Bližší informace k Vámi položenému dotazu nemáme. Doporučujeme Vám kontaktovat distributora pomůcky. 

S pozdravem

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png