Přidej
dotaz
10.12.2014 | 1

Moje matka je po prodělaném ICTU ochrnutá na levou ruku i nohu a sotva drží rovnováhu, takže nemůže chodit. Revizní lékař zdravotní pojišťovny jí však zamítl poukaz na mechanický invalidní vozík, s tím, že podle metodického pokynu VZP má nárok na invalidní vozík jen člověk, který nemůže chodit kvůli postižení OBOU nohou. Má matka je však po mozkové mrtvici ochrnutá na levou ruku i nohu, takže má jednu nohu zdravou. Přesto není chůze schopna. Co s tím můžu dál dělat? Odvolávat se, podat správní žalobu, zažádat o příspěvek na vozík na Městském úřadu, nebo na Úřadu práce?

Diskuse

Zdeněk Žižka | 12.12.2014 12:01

Informace, kterou jste dostal, není zcela přesná. V metodice VZP ČR jsou opravdu mechanické vozíky pro trvalé použití indikovány pouze u postižení obou dolních končetin, které neumožňuje pojištěnci samostatnou lokomoci (pohyb) a současně při zachované funkční schopnosti horních končetin. Při postižení jedné dolní končetiny však mohou být mechanické vozíky indikovány jako pomůcka dočasná, s vyznačením počtu měsíců potřebných k dalšímu medicínskému řešení.

Z uvedeného vyplývá, že Vaší matce opravdu nemůže být předepsán a schválen mechanický invalidní vozík pro trvalé užívání. Ovšem je možné jí tento vozík předepsat jako pomůcku dočasnou, s vyznačením počtu měsíců, po které jej bude moci užívat. U její diagnózy je totiž předpokladem, že po absolvování delší rehabilitace bude schopna chůze bez pomoci invalidního vozíku. To ovšem samozřejmě v případě, pokud není ve velmi vysokém věku (o jejím věku se bohužel nezmiňujete), nebo nemá další interní, pohyb komplikující, zdravotní potíže. Zde by šance na výrazné zlepšení zdravotního stavu byla samozřejmě menší, i proto, že ve vysokém věku, i bez prodělání mozkové příhody, může být zdravotní stav člověka zhoršený.

V případě Vaší matky byl invalidní vozík předepisujícím lékařem nejspíš špatně indikován a předepsán. Řešením zde tedy, podle mého, je, nechat si vystavit poukaz na mechanický invalidní vozík jako dočasnou pomůcku. Předpokládám, že v takovém případě a v případě, že se Vaše matka opravdu špatně pohybuje, je velká šance na to, aby revizní lékař tento poukaz schválil. Pokud by se tak ani poté nestalo, můžete se samozřejmě proti jeho rozhodnutí o neschválení odvolat. Termín pro odvolání zde žádný stanoven není a odvolávat se můžete i opakovaně. Vždy by však mělo být odvolání doplněno lepším a přesnějším lékařským posudkem, který by po medicínské stránce zdůvodňoval proč je vozík pro Vaší maminku nutný a v čem kompenzuje její handicap. Poukaz, či odvolání nelze zdůvodňovat sociálními důvody na straně pacienta! V žádném případě nestačí poukaz zdůvodnit pouze základní diagnózou Vaší maminky, ale vždy je potřeba popsat přidružené zdravotní potíže a způsob, jakým je bude vybraný vozík kompenzovat.

Toto je jediná cesta, jak v případě Vaší maminky získat vozík hrazený ze zdravotního pojištění. Úhrada vozíku ze sociálních zdrojů (od Úřadu práce, či místního úřadu) totiž není v současné době vůbec možná. Současné znění platných zákonů tuto úhradu neumožňuje. V případě, že by nevyšlo zapůjčení vozíku od zdravotní pojišťovny, zbývá už jen možnost pořídit si jej z vlastních prostředků (cena cca od 6 000 Kč v případě nového vozíku, asi až do 12 000 Kč), nebo požádat o příspěvek na jeho zakoupení některou z nadací, která se touto činností zabývá. Kontakty na všechny nadace bez problémů najdete na internetu. Na poskytnutí příspěvku od nadace samozřejmě není žádný nárok a podmínky poskytnutí příspěvku si určuje každá z nadací sama, podle svých představ. Je také možné pořídit si vozík repasovaný (použitý vozík po celkové generální opravě), jehož cena může být a bývá samozřejmě nižší. Určitou cestou je i využití existujících půjčoven zdravotnických prostředků. Jejich ceny pronájmu vozíků jsou většinou velmi ekonomicky schůdné.

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png