Přidej
dotaz
27.9.2015 | 1

Dobry den,
bratr mel nehodu na ctyrkolce kdy sedl jak spolujezdec a nabourali se. Oba byli pod vlivem alkoholu. Vse resi policie. Bratr lezi v nemocnici a ma mimo jine rozdrcene koleno tzn. tvale nasledky. Muze po ridici zadat odskodneni nebo nahradu za ujmu v pracovnim a osobnim zivote?
Dekuji a na shledanou

Diskuse

JUDr. Zuzana Špitálská | 30.9.2015 17:01

Dobrý den,

k dotazu uvádím, že spolujezdec se může náhrady utrpěné újmy domáhat po řidiči čtyřkolky. Pokud měla čtyřkolka registrační značku a byla pojištěna pro případ odpovědnosti z provozu vozidla, může se poškozený náhrady vzniklé újmy domáhat i přímo proti pojistiteli, u kterého byla čtyřkolka pojištěna. V této souvislosti uvádím, že s ohledem na skutečnost, že řidič byl pod vlivem alkoholu, má pojišťovna v rámci postižního práva nárok po řidiči na úhradu toho, co za něj poškozenému vyplatila.

Pokud poškozený věděl o tom, že řidič čtyřkolky je pod vlivem alkoholu, je třeba počítat s tím, že pro spoluzavinění poškozeného budou jeho nároky na náhradu vzniklé újmy kráceny. Obdobné krácení nároků by připadalo v úvahu dále např. v případě, že na jednomístné čtyřkolce by jely dvě osoby.

S přáním hezkého dne

 

JUDr. Zuzana Špitálská, advokátka

Přidej odpověď
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png
banner-handy.jpg