Přidej
dotaz
15.2.2015 | 1

Dobrý den
Syn mněl 15.12.2014 vážnou autonehodu,kde jako spolujezdec utpěl vážné poranění páteře s poraněním míchy.Je prozatím upoután na vozík a v součastné době je v RU Kladruby,ale zatím netušíme jak vážné trvalé následky mu zustanou.Jaké máte prosím zkušenosti s plněním pojištoven-jaký je jejich přístup při plnění.

Diskuse

JUDr. Zuzana Špitálská | 17.2.2015 18:23

Dobrý den,

 

děkujeme za dotaz. Jelikož k dopravní nehodě došlo dne 15.12.2014, při odškodnění bolestného a ztížení společenského uplatnění se již vychází z nového občanského zákoníku, kterým byla mj. zrušena vyhláška č. 440/2001 Sb., o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění. Dle nové terminologie se újma odčiní peněžitou náhradou, vyvažující plně vytrpěné bolesti a další nemajetkové újmy; vznikla-li poškozením zdraví překážka lepší budoucnosti, nahradí se i ztížení společenského uplatnění, a to podle zásad slušnosti. Jelikož uvedené ustanovení postrádá jakákoliv kritéria pro stanovení výše náhrad, byla za účelem stanovení výše odškodnění za bolestné a ztížení společenského uplatnění vypracována tzv. Metodika k náhradě nemajetkové újmy na zdraví. Při stanovení výše odškodnění za ztížení společenského uplatnění lze nově zohlednit i např. okolnosti úrazu, postoj viníka, apod., dále necháváme zohlednit psychické následky úrazu.

 

Mezi další nároky patří náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti i po jejím skončení, náhrada nákladů spojených s léčením (např. cestovné i rodiny do zdravotnických zařízení, přilepšení ke stravě, doplatky léků, pomůcky, bezbariérové úpravy, náklady hospitalizací a rehabilitací), věcná škoda, náhrada nákladů spojených s péčí o zdraví poškozeného, s péčí o jeho osobu nebo jeho domácnost.

 

Jelikož dle Vašeho sdělení došlo k velmi vážnému zranění Vašeho syna, nově od 1.1.2014 může nejbližší rodina i jiné osoby blízké požadovat odčinění psychických útrap náhradou vyvažující plně jejich utrpění, opět podle zásad slušnosti. Význam při vyčíslení nároků bude mít zejména intenzita vztahů nejbližších s Vaším synem a s tím související negativní dopad do rodinného života.

 

Posouzení zdravotního stavu a dopadu následků do kvality života pro účely stanovení výše náhrady za ztížení společenského uplatnění se nechává zpravidla vypracovávat znalecky rok po úrazu, kdy většinou stav za tímto účelem je již ustálený. Do té doby lze samozřejmě požadovat odškodnění ostatních nároků, které vznikly.

 

K dotazu na zkušenosti s přístupem pojišťoven k plnění mohu z mnohaleté praxe uvést, že v případě těžkých poškození zdraví je velmi vhodné obrátit se na advokáta specializujícího se na problematiku odškodňování, neboť bez jeho znalostí a zkušeností v dané problematice bude poškozený vždy zcela nedostatečně odškodněn. Rovněž se lze domáhat i určitého plnění nad rámec uvedeného přímo po viníkovi nehody v rámci trestního řízení.

 

Budete-li mít zájem, zavolejte, rádi Vám vše telefonicky, či při osobní schůzce, vysvětlíme a poradíme, zodpovíme Vaše dotazy.

 

Děkuji s pozdravem,

 

JUDr. Zuzana Špitálská

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png