Přidej
dotaz
9.2.2024 | 1

Dobrý den, 

mám přerušené sš studium do 2025, u pojišťovny jsem vedena pořád jako student (platí mi pojištění)....kdyby mi přiznali 1. stupeň invalidity, kde všude to musím hlásit? Hlavně se mi jedná o pojišťovnu, školu, nebo docházím na rehabilitaci. 

 

Děkuji

Diskuse

Monika Kupková, sociální pracovnice Odborného sociálního poradenství CZEPA | 12.2.2024 14:10

Dobrý den, 

všeobecně invalidní důchod nahrazuje Váš příjem v době, kdy Váš zdravotní stav nedovoluje vykonávat běžné zaměstnání či jinou výdělečnou činnost. Takže výhody navázané na invalidní důchod souvisí převážně s prací / zaměstnáním....

Invalidní důchod a zdravotní pojištění

Osoby v invalidním důchodu jsou státními pojištěnci, což znamená, že zdravotní pojištění za ně hradí stát. Pokud by začaly vykonávat práci, která zakládá účast na pojištění, bude jim zdravotní pojištění odváděno i ze mzdy.

Potvrzení o přiznání invalidního důchodu tedy doložte zdravotní pojišťovně, u které jste registrována.

Potvrzení můžete doložit i škole, ale ptejte se na studijním oddělení, zda jej vyžadují. 

Pokud jste žadatelem o nepojistné soc. dávky (nebo v těchto dávkách figurujete jako společně posuzovaná osoba), pak vyplácený invalidní důchod se bude počítat jako Váš příjem.

Pokud jste vedena na Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, doložte jim rozhodnutí o ID.

Vzhledem k tomu, že nedohlédneme do všech oblastí, kde je třeba přiznání ID dokladovat, nejsme schopni Vám poskytnout podrobnější informace (pokud máte uzavřené nějaké komerční pojištění - např. životní pojištění..., ptejte se přímo pojišťovny, zda musíte potvrzení o ID dokladovat).

V případě dalších dotazů, můžete využít individuální konzultace. Pokud byste o tuto možnost měla zájem, níže uvádím kontakt.

Kupková Monika, e-mail: kupkova@czepa.cz, tel. 775 980 952.

S pozdravem

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png