Přidej
dotaz
10.11.2021 | 1


Od roku 2004 trpím spastickou kvadruparézou. Od roku 2006 jsem trvale na invalidním vozíku, na kterém se neuvezu a neschopna trvalého pracovního zatížení. Snadno se unavím a potřebuji pomoci s úkony sebeobsluhy, mobility.  

Více jak deset let jsem opakovaně podávala žádost o invalidní důchod, který mi byl přiznán až v roce 2019 ve 3. stupni, bohužel ne se zpětnou platností, tím pádem pobírám měsíčně pouze 4 600,-.  Byl mi přiznán díky tomu, že mi se žádostí o něj pomohla MUDr. Jana Süsová z Jedličkova ústavu, kde jsem bydlela během studia. V současné době bydlím s rodiči a snažím se dodělat školu. Můj tehdejší neurolog MUDr. Jiří Kára mi vždy když jsem ho prosila o zprávu ohledně invalidního důchodu nebo průkazu ZTP řekl, že je to jen o penězích a pokud rodiče mají málo, tak ať si najdou jinou práci a že toto nebudu potřebovat, když budou mít více peněz.  Poslední kapka, proč jsem od něj odešla byla ta, že jsem si opět žádala o zpětné uznání a on mi zavolal, že pokud se k němu nedostavím, tak o důchod přijdu úplně. Bohužel v té době vypukla coronakrize a tím pádem jsem se k němu nedostala a loni v květnu bylo rozhodnuto o nepřiznání v mé nepřítomnosti a bez možnosti dodat nové zprávy.  Odvolala jsem tedy k soudu, který proběhl 7.6.2021 a bylo rozhodnuto, že se žaloba zamítá. Bohužel mám lékařské zprávy až od roku 2005. Moje dnes již bývalá praktická lékařka MUDr. Milena Staňková, které byla podle sdělení Krajského soudu v Českých Budějovicích odejmuta lékařská licence moje lékařské zprávy neodevzdala krajskému úřadu Jihočeského kraje ani novému lékaři.  Soudce se vůbec nezabýval tím, že v lékařské zprávě je uvedeno, že jsem od roku 2006 na vozíku. Posudková komise Ministerstva práce a sociálních věcí mi navíc změnila stupeň invalidity ze 70% na dolní hranici druhého stupně, přitom se můj stav nezlepšil. Argumentovali tím, že studuji normálně a vůbec nehleděli na to, že bakalářské studium dělám už 6 let a mám individuální studijní plán, nestíhám si psát zápisy, protože píšu pouze dvěma prsty a pouze na počítači, využívám studijní asistenci a mám povolené vyšší absence i příležitostnou individuální výuku.  Našla jsem si novou neuroložku místo doktora Káry a MUDr. Jana Motičková ve svých zprávách jasně uvádí, že mám spastickou kvadruparézu od roku 2004 a od roku 2006 jsem na vozíku. Nemoc se skokově zhoršuje, beru silné léky na bolest zad, nevydržím dlouho sedět. Naštěstí se mi podařilo vrátit zpět 3. stupeň, ale opět bez zpětné platnosti. 
Finančně mě musí hodně podporovat rodiče se kterými bydlím, protože jinak bych se sama neuživila. Otec je ve starobním důchodu a máma je už rok na nemocenské po dvou mozkových mrtvicích, na rok má přiznaný invalidní důchod. Ani před onemocněním neměla moc vysoký plat. Kvůli nedostatku příjmů jsme se již několikrát dostali do finančních potíží.
Tímto Vás prosím o pomoc se zpětným uznáním invalidity od roku 2006 kdy jsem na vozíku.


děkuji
Monik Tvrzníková

Diskuse

Monika Kupková, sociální pracovnice Odborného sociálního poradenství CZEPA | 11.11.2021 8:24

Dobrý den paní Tvrzníková,

z výše uvedených informací jsme usoudili, že Váš dotaz je na individuální konzultaci. Je třeba, abyste nám poskytla více podkladů, rozhodnutí, atd. na základě kterých bychom si vytvořili přehled o Vaši celkové situaci (jak minulé, tak aktuální). Máme možnost zapojit do konzultace i naši externí právničku Mgr. Pešlovou.

Pokud budete mít zájem o individuální konzultaci, kontaktujte nás na níže uvedených kontaktech.

Kupková Monika, tel. 775 980 952, e-mail: kupkova@czepa.cz; Sixtová Hana, tel. 608 043 331, e-mail: sixtova@czepa.cz

S pozdravem

Kupková Monika, DiS., sociální pracovnice

 

 

 

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png