Přidej
dotaz
12.7.2021 | 1

Dobrý den, mám velice vzácnou neurosvalovou nemoc, jejíž diagnostika zabere i desetiletí. Moje otázka se však týká vyřízení invalidního důchodu. Kolem sebe vidím mnoho svobodných jedinců, kteří mají i plný důchod, ale nemají tak hrozné potíže jako já. Přitom jsem měla veliký problém získat aspoň první stupeň invalidity (4.400kč) a bojuji dál za plný důchod, nemohu již pracovat. Využiji i ombudsmana. Manžel má trošku nadprůměrný příjem a my to vnímáme jako důvod, proč OSSZ se tak "cuká" v mém případě. Pokud vím, oficiálně se rozhodnutí OSSZ o výši invalidního důchodu nesmí odrážet od výše příjmu partnera, ale od zdravotního stavu. Můžete mi, prosím, v této záležitosti uvést zákon nebo jiné zdroje, kterými se mohu  proti OSSZ bránit? Děkuji!! M.Fleková

Diskuse

Monika Kupková, sociální pracovnice Odborného sociálního poradenství CZEPA | 13.7.2021 15:21

Dobrý den paní Fleková,

Nárok na invalidní důchod má osoba, která je uznána invalidní a zároveň získala potřebnou dobu pojištění. 
Pravidla pro invalidní důchod upravuje zákon o důchodovém pojištění - zákon č. 155/1995 Sb., řízení o důchodech zákon o organizaci a provádění sociálního zabezpečení - zákon č. 582/1991 Sb. a správní řád - zákon č. 500/2004 Sb.. Náležitosti posudku o invaliditě a procentní míry poklesu pracovní schopnosti stanoví vyhláška o posuzování invalidity - vyhláška č. 359/2009 Sb..

Příjem Vašeho manžela nemůže mít vliv na přiznání invalidity.

Pokud Vaše zdravotní postižení není přímo uvedeno v příloze vyhlášky č. 359/2009 Sb. o posuzování invalidity, určí se míra poklesu pracovní schopnosti podle postižení, jehož funkční dopady jsou nejpodobnější Vašemu postižení. Je tedy důležité mít kvalitní lékařské zprávy, do kterých by měl lékař zapracovat objektivní projevy nemoci.

ZDE můžete shlédnout i zpracované dokumenty ohledně Invalidních důchodů zpracované Veřejným ochráncem práv.

S pozdravem

Kupková Monika, DiS., sociální pracovnice

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png