Přidej
dotaz
4.2.2021 | 1

Dobrý den. Můj syn, 18 let, je po poranění páteře a míchy na voziku, diagnóza spasticka tetraplegie. Byl mu přiznán invalidní důchod 3.stupne. Chci se zeptat, jak je to s daňovým bonusem na nej. Manžel si ho již vloni v červenci, kdy dosáhl syn plnoletosti, zrušil, protože prý sice u vyzivovaneho dítěte s ZTP/P je bonus dvojnásobný, ale zároveň když má invalidní důchod 3.stupne, tak už ho nelze jako vyzivovane dítě brát. Je to tak, prosím, správně? Nějak se nemohu dopatrat úplně přesné odpovědi. 
Moc děkuji za odpověď. 
Kostadinova. 

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 4.2.2021 16:06

Vážená paní Kostadinová,
v okamžiku, kdy Váš syn dosáhl zletilosti, je dospělým, a když začal pobírat výplatu invalidního důchodu, přestal být "nezaopatřeným" dítětem, protože důchod je jeho příjem.

Z článku k daňové problematice cituji: "U dítěte, které má status zdravotně postižené osoby ZTP/P, je daňové zvýhodnění vyšší, jedná se konkrétně o dvojnásobek původní částky. .... Slevu na dítě je možné uplatnit na každého vyživovaného potomka, který s vámi sdílí společnou domácnost. Podle zákona o daních z příjmů se za vyživované dítě považuje nezletilá osoba (dítě ve věku do 18 let), ale také zletilé dítě až do dovršení věku 26 let, pokud mu není přiznán invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně." Více zde.

Uvítám, když Váš dotaz budete ještě konzultovat se specialisty na daňová přiznání.
S pozdravem
Bc. Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png