Přidej
dotaz
11.6.2020 | 1

Dobrý den, jsem vozíčkář a pobírám invalidní důchod 3. stupně, příspěvek na péči a mobilitu. V současné době uvažuji o vyzkoušení prvního samostatného bydlení, tzn. mimo rodinu, s vlastním zajištěním případné potřebné asistence. Jelikož nemohu toto specifikum nikde přesně najít, ptám se zde, zda-li s tímto nemá někdo zkušenosti. Může člověk s uznaným 3. stupněm invalidního důchodu bydlet samostatně, bez trvalé přítomnosti další osoby v bytě, nebo je toto důvodem pro snížení stupně důchodu na druhý stupeň? Děkuji. 

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 12.6.2020 9:02

Dobrý den,

v principu se invalidní důchod přiznává osobám, kterým poklesla PRACOVNÍ schopnost. Příspěvek na péči je určen na zajištění úhrady péče (ať už rodinou, registrovaným poskytovatelem sociálních služeb či asistentem sociální péče - obvykle kamarád, soused atp.). Příspěvek na mobilitu je určen na úhradu nákladů spojených s přepravou bezbariérovým způsobem.

Pokud chcete zkusit samostatné bydlení od rodiny (CZEPA aktuálně tuto možnost nabízí, tedy nabízíme i konzultace s tím spojené), pobírání invalidního důchodu to neohrozí (neboť stále trvá fakt, že máte sníženou schopnost vykonávat práci, kterou jste vykonával před změnou zdravotního stavu).

Otázka k diskuzi je přiznaný příspěvek na péči a zajištění poskytovatele. Pokud potřebujete externí zajištění péče, je třeba co nejdříve kontaktovat možné poskytovatele (podle našich zkušeností jsou kapacity obsazené na řadu měsíců dopředu) a u všech kontaktovaných se zaregistrovat (pokud Vás nezapíší mezi zájemce, nemohou Vás kontaktovat v průběhu volné kapacity, ani nemohou poskytovatelům dotací dokladovat, že je víc zájemců, než mohou uspokojit). Pokud máte do začátku známé/kamarády, kteří by Vám pomohli v prvních měsících (než bude kapacita registrovaných služeb), byla by to výhoda. 

Závěrem - samostatné bydlení na výši invalidního důchodu vliv nemá (maximálně na výši příspěvku na péči). Pokud svůj plán osamostatnění chcete konzultovat osobně, můžete nás kontaktovat na tel.: 775 980 952.

S pozdravem
Bc. Hana Sixtová, sociální pracovnice, sixtova@czepa.cz

 

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png