Přidej
dotaz
12.7.2017 | 1

Dobrý den, jsem vozíčkářka od narození (rozštěp páteře - paraplegie). V roce 2006 mi byl přiznám invalidní důchod třetího stupně. Postupně jsem se setkala s několika lidmi, kteří na tom jsou zdravotně stejně jako já a stejně jako já nikdy nepracovali a mají vyšší důchod. Chci se tedy zeptat, zda je možné důchod přepočítat,jak toto probíhá a popřípadě je-li možné, že bych si mohla ještě pohoršit? Děkuji za odpověď a přeji pěkné dny.

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 13.7.2017 11:37
Dobrý den,
při vydání rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu je možné v době do 30 dnů podat námitku, případně následně žalobu. Tuto možnost ale z důvodu uplynulých let využít nemůžete. 
 
S aktuálním časovým odstupem můžete podat na České správě sociálního zabezpečení (Křížová 25, 225 08  Praha 5) písemnou žádost o kontrolu výpočtu důchodu. Žádost nemá žádný tiskopis, můžete ji formulovat "já, (jméno + příjmení, adresa bydliště, rodné číslo), žádám o kontrolu přepočtu mého invalidního důchodu". ČSSZ Vaši žádost vyřídí a písemně se Vám k výsledku vyjádří. 
 
Protože je Vaše zdravotní postižení vrozené, byl Vám přiznán invalidní důchod  "v mimořádných případech", tzv. "invalidita z mládí". Obecně se každý důchod skládá ze základní výměry (pro všechny stejné) a z procentní výměry (která je individuální - např. podle délky doby pojištění, výše příjmů aj.). Svůj význam mají při výpočtu důchodu tzv. vyměřovací základy a jejich koeficienty, které stát každý rok vyhláškou upravuje, aby nedocházelo k znehodnocení dosažených mezd v předchozích letech. 
 
Ačkoli znáte lidi, shodně s vrozeným postižením podobného rozsahu, kteří mají důchody jinak vysoké, může hrát roli to, v jakém konkrétním roce dosáhli zletilosti a tedy přiznání invalidního důchodu (vliv koeficientů vyměřovacích základů v jednotlivých letech). Při případné kontrole důchodu byste si pohoršit neměla.
Bc. Hana Sixtová
sociální pracovnice

 

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png