Přidej
dotaz
1.9.2016 | 1

Dobrý den, chtěl bych se informovat jak by to bylo s pobíráním ID od ČSSZ, pokud bych se dlouhodoběji přestěhoval mimo ČR (do země v rámci EU), spolu s osobou poskytující mi péči. Vzhledem k mému stavu a zkušenosti, že se mi u moře ulevilo od dlouhodobých bolestí a léky mi tam pomohly bolesti lépe zvládat (v ČR mi díky nestabilnímu počasí ani silné léky nepomáhají), uvažujeme že vzhledem k tomu, že nás v ČR bohužel nic nedrží (nemáme díky mému úrazu a nemožnosti pohybu zaměstnání, děti, nemáme žádný majetek...) bychom se přesunuli (s mou pečující osobou) do oblasti kde je mi po zdravotní čili i "lidské" stránce lépe-respektive kde zvládám s menším úsilím své poúrazové bolesti, kterými trpím neustále již přes 4 roky. Jaký by to mělo vliv na pobírání mého ID a PnP, když můj zdravotní stav hodnotí úřady v ČR? ID a PnP II. stupně jsou naše jediné příjmy, z kterých jsme v zahraničí lépe schopni pokrýt náklady na bydlení i na stravu (lépe než v ČR a s lépe zvladatelnými bolestmi). Pracovní život jsme měli před mým úrazem v ČR, kde jsme také hradili daně, zdravotní a sociální pojištění, z čehož mi také byl po úrazu a trvalých následcích vypočítán můj ID. Jak bychom případně měli postupovat? Trvalé bydliště bychom měli hlášené jako doposud v ČR, korespondence by nám chodila k rodičům, ale bydleli bychom v zahraničí (EU). Předem Vám děkuji za informace týkající se této problematiky. Přáli bychom si, aby bolesti alespoň trochu polevily a již jsme objetovali s manželkou vše co jsme do mého úrazu budovali.

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 6.9.2016 14:26

Dobrý den,

odpověď začnu tématem příspěvku na péči, ve kterém máte ohlašovací povinnost oznamovat změny na ÚP ve lhůtě do 8 dnů. Ve formuláři žádosti o příspěvek na péči uvádíte adresu trvalého bydliště, skutečného pobytu a adresy pro doručování. Formálně byste měl/měla změny v těchto údajích (včetně např. změny pečující osoby či hospitalizace) úřadu práce ohlásit.

 

Invalidní důchod je možné vyplácet do ciziny. Dle sdělení České správy sociálního zabezpečení nejprve zašlete na ČSSZ čestné prohlášení o pobytu v zahraničí po dobu více než 270 dnů (není vystaven formulář, může být sdělení ve smyslu: "Čestně prohlašuji, že od data ... budu více než 270 dnů žít v zahraničí na adrese ........... Invalidní důchod zasílejte na číslo účtu...." - uveďte včetně zahraničních kódů účtu).

 

Čestné prohlášení však nestačí. Při pobytu v zahraničí je důchod vyplácen zpětně a to v takovém intervalu, v jakém dodáváte na ČSSZ v ČR formulář Potvrzení o žití - pokud chci důchod vyplácet zpětně za každý měsíc, musím Potvrzení o žití zasílat každý měsíc, pokud chci výplatu za půl roku zpětně, stačí formulář vyplnit jednou za půl roku. Tento formulář je na webu ČSSZ vystaven v několika jazycích - volíte ten, který je pro zvolenou zemi vhodný. Formulář musí být Vámi podepsaný a Váš podpis musí být úředně ověřený (místním úřadem, notářem, zastupitelským úřadem aj.).

 

Obecné informace k zasílání důchodu do zahraničí najdete také na webu ČSSZ či na klientské telefonní lince ČSSZ 257 062 860.

 

S podzravem

Bc. Hana Sixtová

sociální pracovnice

 

 

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png