Přidej
dotaz
21.3.2015 | 1

Dobrý den
Prosím o nějaké informace.Syn mněl 15.12.2014 vážnou autonehodu kde jako spolujezdec utrpěl vážná zranění a nyní je v RU Kladruby upoután na vozík.Je student a bylo potřeba přerušit studium-je mu 18 let.Jak je to v tomto případě řešeno s invalidním duchodem-kdy a jak o něj žídat a bude mít nárok,když doposud nepracoval.
Děkuji za případnou odpověd a radu

Diskuse

Dominika Horáková | 23.3.2015 12:45

Dobrý den,

přestože Váš syn nikdy nebyl výdělečně činný, měl by mít nárok na tzv. invalidní důchod v mimořádných případech. Odstavec 3 § 42 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění říká, že pokud invalidita vznikla po 18 roce, je doba studia nad 18 let (prvních 6 let studia na střední či vysoké škole) započítávána do doby pojištění pro vznik nároku na stanovené a výplatu invalidního důchodu.

V případě, že by byla Vašemu synovi uznána invalidita ve III. stupni (pokles pracovních schopností více jak 70%), je procentní výměra v těchto případech stanovena na 45% výpočtového základu měsíčně.

Co se týče samotné žádosti, doporučujeme klientům, aby si žádost o invalidní důchod podávali zhruba 3/4 roku od vzniku úrazu. Žádost se podává na České správě sociálního zabezpečení v místě bydliště žadatele.

Pokud byste měla nějaké nejasnosti, obraťte se na mne na e-mailové adrese horakova@czepa.cz

Jsem Vám k dispozici.

 

S pozdravem

 

Dominika Horáková

sociální pracovnice

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
cpv_banner-3-2.jpg