Přidej
dotaz
18.4.2023 | 1

Dobrý den.

Prosím, existuje nějaká možnost dotace, nebo finančního příspěvku na vybudování bezbariérového přístupu (rampy, plošiny apod.) pro bytové družstvo v Praze, které je majitelem bytového domu, v němž trvale bydlí, nebo je sám členem družstva alespoň jeden občan upoutaný na invalidní vozík, občan s průkazem ZTP pro invaliditu pohybového aparátu nebo občan s příspěvkem na péči pro omezení pohyblivosti?

Děkuji předem za odpověď a případně radu, jak postupovat.

 

 

 

moc Vám děkuji, paní Kupková

S přáním hezkého dne

Mgr. Jaroslav Keller, občan se ZTP.

Diskuse

Monika Kupková, sociální pracovnice Odborného sociálního poradenství CZEPA | 18.4.2023 13:22

Dobrý den,

co se týká finančního příspěvku, pak je možné zažádat na Úřadu práce o tzv. příspěvek na zvl. pomůcku. V tomto případě, si však o tento zvl. příspěvek může zažádat pouze fyzická osoba - osoba se zdravotním postižením, tj. žádost by musela být podána přímo osobou (obyvatelem), která je osobou se zdravotním postižením - ta by musela tuto zvl. pomůcku využívat a provozovat.

Níže zasílám seznam druhů a typů zvláštních pomůcek, o které je možné zažádat a týkají se Vaší situace:

 

a) nájezdové ližiny,

b) přenosná rampa,

c) schodolez,

d) svislá zdvihací plošina, včetně instalace,

e) šikmá zvedací plošina, včetně instalace,

f) stropní zvedací systém, včetně instalace,

g) roštová rampa, včetně instalace.

 

POZOR!!! Nárok na výše uvedené zvl. pomůcky mají pouze osoby, které splňují zdravotní postižení odůvodňující přiznání příspěvku na zvl. pomůcku. Zdravotní stav žadatele posuzuje posudkový lékař OSSZ.

 

Zdravotní postižení odůvodňující přiznání příspěvku na výše uvedené zvláštní pomůcky:

1. Těžká vada nosného nebo pohybového ústrojí, za kterou se považuje:

a) anatomická ztráta obou dolních končetin v bércích a výše,

b) funkční ztráta obou dolních končetin na podkladě úplné obrny (plegie) nebo těžkého ochrnutí,

d) funkční ztráta jedné horní a jedné dolní končetiny na podkladě úplné obrny (plegie) nebo těžkého ochrnutí,

e) ankylóza obou kyčelních kloubů nebo obou kolenních kloubů nebo podstatné omezení hybnosti obou kyčelních nebo kolenních kloubů pro těžké kontraktury v okolí,

f) ztuhnutí všech úseků páteře s těžkým omezením pohyblivosti alespoň dvou nosných kloubů dolních končetin,

g) těžké funkční poruchy pohyblivosti na základě postižení tří a více funkčních celků pohybového ústrojí s případnou odkázaností na vozík pro invalidy; funkčním celkem se přitom rozumí trup, pánev, končetina,

h) disproporční poruchy růstu provázené deformitami končetin a hrudníku, pokud tělesná výška postiženého po ukončení růstu nepřesahuje 120 cm,

i) anatomická ztráta dolní končetiny ve stehně bez možnosti oprotézování nebo exartikulace v kyčelním kloubu,

n) těžká demence s neschopností chůze a odkázaností na mechanický vozík, pokud byl vozík osobě předepsán příslušným lékařem a schválen revizním lékařem zdravotní pojišťovny, nebo těžká demence provázená těžkým syndromem geriatrické křehkosti a imobility prokázané geriatrickým vyšetřením.

 

Pro žadatele však platí další pravidla, proto pokud byste o tuto variantu měli zájem, obraťte se na nás napřímo - níže zasílám kontakt - a při této příležitosti Vám sdělíme veškeré informace týkající se tohoto příspěvku.

Jen doplním, že je-li příspěvek na zvláštní pomůcku poskytován na pořízení svislé zdvihací plošiny, šikmé zvedací plošiny, schodišťové sedačky, je rovněž podmínkou souhlas vlastníka nemovitosti s provedením instalace tohoto zařízení a jeho provozem.

 

Co se týká dotací, tak tuto oblast bohužel nesledujeme - musíte se obrátit na specialisty, kteří Vám dle Vaší poptávky můžou pomoci dohledat eventuální dotaci, kterou byste mohli jako bytové družstvo čerpat.

 

Kontakt: Kupková Monika, tel. 775 980 952, e-mail: kupkova@czepa.cz

 

S pozdravem

Kupková Monika, DiS., sociální pracovnice Odborného sociálního poradenství CZEPA

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png