Přidej
dotaz
30.9.2020 | 1

Přeji krásný den,

prosím o info ohledně vrácení příspěvku na vozidlo, které jsem používal. potřeboval bych vozidlo prodat.

Nepoužívám ho. Jak se dá spočítat kolik mám vrátit.

Děkuji Maceček

r.macek2@seznam.cz

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 30.9.2020 15:11

Vážený pane Macečku,
zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, hovoří v § 12 ("Povinnost vrátit příspěvek na zvláštní pomůcku") jen obecně: odst. 1 "Oprávněná osoba je povinna tento příspěvek nebo jeho poměrnou část vrátit, jestliže ....(d) v období před uplynutím 60 kalendářních měsíců po sobě jdoucích ode dne vyplacení příspěvku nebo v období před uplynutím 84 kalendářních měsíců po sobě jdoucích ode dne vyplacení příspěvku poskytnutého na pořízení motorového vozidla přestala zvláštní pomůcku užívat". Odstavec 3: "Povinnost vrátit poměrnou část příspěvku podle odstavce 1 nevzniká, jestliže tato částka nepřesahuje 100 Kč.". Odstavec 4: "Krajská pobočka Úřadu práce může z důvodů hodných zvláštního zřetele rozhodnout o prominutí povinnosti vrátit příspěvek na zvláštní pomůcku nebo jeho poměrnou část podle odstavce 1."

Předpokládám, že by orientační výpočet mohl být ve smyslu "celková výše vyplaceného/poskytnutého příspěvku" děleno "84 kalendářních měsíců" (tj. lhůta pro užívání zvláštní pomůcky - motorového vozidla od vyplacení příspěvku) rovná se "částka na měsíc užívání zvláštní pomůcky". Spočítejte pak  počet měsíců od vyplacení příspěvku, které jste automobil užíval (až do plánovaného ohlášení na Úřad práce) a kolik měsíců ještě bude trvat do uplynutí lhůty 84 měsíců od výplaty příspěvku. Tak byste mohl získat velmi orientační výpočet. Přesnou částku Vám pak vypočítají na ÚP v souvislosti s ohlášením změny (že automobil už neužíváte). Upozorňuji, že jste s žádostí o příspěvek podepsal, že jste informován o povinnosti hlásit do 8 dnů změny, mezi které změna v užívání pomůcky patří.

Pokud jste v souvislosti s dříve přiznaným příspěvkem na zvláštní pomůcku - motorové vozidlo žádal o vrácení DPH, platí podle zákona o dani z přidané hodnoty 235/2004 Sb., § 85 "Vracení daně osobám se zdravotním postižením" také povinnost dle odstavců 11 a 12: "V případě, že osoba se zdravotním postižením, které byla vrácena daň podle odstavce 8, ve lhůtě 60 měsíců od vrácení daně vlastnické právo k motorovému vozidlu převede nebo motorové vozidlo pronajme, je povinna vrátit vyplacenou částku, nebo její poměrnou část na účet příslušného správce daně, a to nejpozději do 30 dnů ode dne, kdy k této skutečnosti došlo. Ve stejné lhůtě osoba se zdravotním postižením správci daně oznámí, že tuto částku nebo její poměrnou část vrací. ....Pro výpočet poměrné části vyplacené částky podle odstavce 11 se vychází z počtu měsíců, který zahrnuje měsíc, ve kterém osoba se zdravotním postižením vlastnické právo k motorovému vozidlu převedla nebo motorové vozidlo pronajala, do uplynutí lhůty podle odstavce 11."

S pozdravem
Bc. Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA

 

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png