Přidej
dotaz
28.5.2015 | 1

Dobrý den,jaké jsou dnes možnosti čerpání příspěvků na předělání domu na bezbariérový-koupelna,wc,kuchyň a vstup do domu

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 29.5.2015 12:59

Dobrý den,
pokud máte zkušenosti s dřívějším poskytováním příspěvků na úpravu bytu podle - dnes již zrušené! - vyhlášky č. 182/1991 Sb., tak přináším nepříliš pozitivní informaci.

 

V současné době je platný zákon č. 329/2011 Sb. o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Ten nabízí podporu prostřednictvím příspěvku na zvláštní pomůcku. Tento zákon v § 10 sděluje, že "Výše příspěvku na pořízení zvláštní pomůcky, jejíž cena je vyšší než 24 000 Kč, se stanoví tak, aby spoluúčast osoby činila 10% z předpokládané nebo již zaplacené ceny zvláštní pomůcky." a dále "Maximální výše příspěvku na zvláštní pomůcku činí 350 000 Kč, s výjimkou příspěvku na zvláštní pomůcku, poskytovaného na pořízení schodišťové plošiny, jehož maximální výše činí 400 000 Kč.". Současně ale přílohou č. 1 k vyhlášce č. 388/2011 Sb. (Seznam druhů a typů zvláštních pomůcek určených osobám se zdravotním postižením, na jejichž pořízení se poskytuje příspěvek na zvlášní pomůcku) jasně stanovuje, na jaké konkrétní pomůcky/úpravy lze příspěvek použít.

 

Podle uvedené přílohy č. 1 k vyhlášce č. 388/2011 Sb. se aktuálně úpravy bydlení týká pouze:
- stavební práce spojené s uzpůsobením koupelny a WC; jedná se o stavební práce a s nimi nezbytně související materiál na úpravu (nikoli obklady, podlahové krytiny, sanitu apod.)
- nájezdové ližiny, přenosná rampa, schodolez, schodišťová plošina (včetně instalace) a stropní zvedací systém (včetně instalace)
- stavební práce spojené s rozšířením dveří v bytě.

 

V praxi to tedy znamená, že současná právní úprava Vám přispěje na bourání/stavbu zdí při rekonstrukci koupelny, wc a při rozšiřování dveří. Bohužel, úpravy přístupu do domu, úpravy kuchyňské linky a další úpravy, byly v rámci sociální reformy vypuštěny.

 

Žádost o příspěvek na zvlášní pomůcku se podává na předepsaném formuláři na příslušném Úřadu práce.

 

S pozdravem
Hana Sixtová
pracovnice v sociálních službách

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
cpv_banner-3-2.jpg