Přidej
dotaz
23.1.2020 | 1

Dobrý den, můj bratr skončil 24.12.2019 na ORIM Brno po pádu na motorce. Způsobil si poranění krční páteře v oblasti obratlů C4-7 s téměř celým přerušením míchy. Od prsou dolů zatím nic necítí, ale lehce hýbe pažemi. Od 20. 1.2020 (tedy po skoro měsíci) je na spinální jednotce. Včera i dnes nám řekli, že zde bude ležet 49 dní a pak se ho hned budou snažit přeložit do rehabilitačního ústavu (třeba v Kladrubech). Všude na internetu se ale píše, že na spinální jednotce stráví pacienti min. 2-3 měsíce, než se dostanou třeba do Kladrub. Chtěla bych se zeptat, jestli je nějaký stanovený termín, jak dlouho má kde ležet. Neradi bychom, aby ho odněkud propustili zbytečně brzy. Počítali jsme s cca 3 měsíci rehabilitací v nemocnici a pak 4-5 měsíci v rehabilitačním ústavu. Přece jenom čím více rehabilitací, tím lépe. Až ho propustí z rehabilitačního ústavu, už možnost intenzivních rehabilitací nebude. Můžete mi prosím poradit? Máme vůbec nějakou možnost délku pobytu na spinální jednotce v nemocnici ovlivnit?

Omlouvám se, že píšu do poradny sem, kde se spíš řeší otázky pacientů po propuštění z rehabilitačního ústavu, ale nevím, kde jinde se zeptat. Případně mi prosím poraďte, kde se zeptat. Moc děkuji. 

Diskuse

Monika Kupková, sociální pracovnice Odborného sociálního poradenství CZEPA | 24.1.2020 12:51

Dobrý den,

je nám velice líto, jakým obdobím si nyní procházíte.

Co se týká dotazu ohledně pobytu na spinální jednotce, pak údaje, které jsou uvedeny na internetu jsou zprůměrované doby, které se odvíjí od individuálního zdravotního stavu a komplikací pacienta. Ošetřující lékař je kompetentní osobou, která posuzuje zdravotní stav pacienta a pokud zhodnotí, že pacient je již schopný intenzivní rehabilitační péče v rehabilitačním ústavu, pak je klient překládán. 

Vzhledem k Vaší nastalé situaci bychom Vám rádi nabídli eventuální další možnou podporu, kterou naše asociace CZEPA nabízí.

Můžeme Vám nabídnout bezplatných služeb odborného sociálního poradenství. Služba odborného sociálního poradenství se zaměřuje na dávky pro osoby se zdravotním postižením, příspěvek na péči, sociální služby, vzdělávání a zaměstnávání osob se zdravotním postižním, financování kompenzačních pomůcek, problematiku invalidních důchodů atd. 

Dále Vám můžeme zprostředkovat podporu peer mentora. Peer mentor může pomoci nejen čerstvým vozíčkářům a jejich blízkým a pečujícím osobám širokým spektrem rad, informací, praktickými tréninky a ukázkami a v neposlední řadě psychickou podporou. Služba je bezplatná a klient může být peer mentorem provázen tak dlouho, jak je třeba, aby se ve své nové situaci zažil a stabilizoval.

Pokud budete mít další doplňující dotazy, můžete nás kontaktovat telefonicky na tel.: 775 980 952 či e-mailu: kupkova@czepa.cz.

Přeji mnoho sil.

S pozdravem

Kupková Monika, DiS., sociální pracovnice

 

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png