Přidej
dotaz
9.4.2020 | 1

VZP mi zamítla žádost o EIV s tím, že pro variantu s liftem není dostatečné medicínské odůvodnění. Je fakt, že moje důvody jsou asi spíše sociální: lepší samoobslužnost - větší rozsah, kam dosáhnu jak doma (příprava jídla, mytí v uyvadle, různé práce) tak i třeba v obchodě na více regálů. Odvolávat se asi nemá smysl, chtěla bych tedy "ustoupit" od varianty s liftem k témuž vozíku bez liftu, ale nevím, jak to udělat. V podstatě jsem čekala, že to udělá pojišťovna, když lift zamítne. Nevím, jestli teď musím podávat novou žádost s novými doklady (jak je budu zajišťovat v koronavirové době, když za normální situace jsem požadované posudky ortopedie, rehabilitační, oční, psychologický a konečný neurologický dávala dohromady tři měsíce), nebo lze využít již předané posudky a vyměnit jen zaměřovací protokol na vozík.

Děkuji Alena K.

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 9.4.2020 13:22

Dobrý den,

o zodpovězení Vašeho dotazu jsme požádali kolegyni Zdeňku Faltýnkovou, specialistku na spinální problematiku. Paní Faltýnková Váš dotaz konzultovala i na VZP ČR u vedoucí Oddělení revizní problematiky zdravotnických prostředků, odkud dostala doporučení: "v případech kdy nelze souhlasit s úhradou EIV s funkcí lift pro nedoložení medicínské nezbytnosti, ale EIV bez této funkce je zdravotním stavem k úhradě z prostředků zdravotního pojištění indikován, stačí doložit nový zaměřovací protokol s novou/ými žádankou/ami a odkazem na již předložený formulář a lékařské zprávy v původní žádosti."   

Zdeňka Faltýnková proto doporučuje požádat indikujícího lékaře o vyplnění žádanky s novým zaměřovacím listem vozíku s odkazem na formulář k přidělení elektrického invalidního vozíku, který na pojišťovně již mají. V případě nejasností se na kolegyni můžete obrátit na email: faltynkova@czepa.cz.

S pozdravem
Bc. Hana Sixtová, sociální pracovnice

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png