Přidej
dotaz
4.12.2019 | 1

Dobrý den,

jmenuji se Pavla a před třemi lety se mi stal doma fatální úraz. Šla jsem si vzít své léky a upadla jsem tak neštastně, že jsem si vpáčila krční obratel do míchy. Jsem kvadruplegik, ochrnutá od ramen dolu, pohybuji hlavou. Dýchám sama, ale mám tracheostomii.

V nemocnici Liberec na spinální jednotce jsem zkusila elektrický vozík řízený za pomocí míčku a brady. Myslím, že mi to i šlo. Letos v květnu přijeli za mnou mechanici do nemocnice Ostrov s novým el.vozíkem, který bych řídila za pomocí čelenky a pro doprovod panel za vozíkem. Začala jsem tedy se svojí ošetřující lékařkou vyběhávat veškeré papíry potřebné pro získání tohoto vozíku. Bohužel asi před měsícem došlo zamítavé stanovisko. Pouze zavolali a celou věc odůvodnili, že nemohu být účastníkem silničního provozu, jak uvedla lékařka - o tomto mě ani neinformovala. Já samozřejmě nehodlám být účastníkem silničního provozu. El. vozíček bych velmi ráda využila na pohyb po místnosti, v parku či na chodníku apod. Vůbec jsem neměla ani tušení při prvním posazení a ovládání mou osobou, jaký tím dostanu pocit, který neumím ani popsat..prostě svobodu, nezávislost a radost z vlastního pohybu. 

Mám kamaráda, který má zřejmě ještě větší postižení a on el. vozík má, dokonce druhý a pojištovna mu přispěla.

Já zatím vlastním pouze odlehčený mechanický vozík, který mě pomohli zaplatit sponzoři. Na spinálce mi poradili, abych si příspěvek šetřila na ten elektrický.

Nyní je má žádost zamítnutá a já vůbec nevím, jak postupovat dál a prosím Vás tímto o pomoc a radu. Vlastně nemám v ruce vůbec nic.

Velmi děkuji za pomoc a přeji pěkný den.

S pozdravem

Pavla Vítová

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 5.12.2019 11:23

Vážená paní Vítová,
Váš dotaz jsem konzultovala s kolegyní Zdeňkou Faltýnkovou, specialistkou na spinální problematiku. K tomu, abychom se mohli ve všech souvislostech vyjádřit a nabídnout případná řešení, je třeba vidět kopii žádosti lékařky, která žádost o schválení vozíku předepsala, a současně písemné rozhodnutí zdravotní pojišťovny. Na písemnou žádost lékařky musela pojišťovna písemně rozhodnout, je důležité vědět, jaké bylo zdůvodnění při žádosti i při rozhodnutí. Doporučujeme Vám jak u lékařky, tak u ZP vyžádat si kopie dokumentů. 

Budete-li mít dokumenty k dispozici, můžete se obrátit přímo na kolegyni Zdeňku Faltýnkovou (faltynkova@czepa.cz) nebo požádat o její konzultaci mým prostřednictvím (sixtova@czepa.cz).

S pozdravem
Bc. Hana Sixtová, sociální pracovnice

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png