Přidej
dotaz
1.3.2018 | 1

Dobrý den, mám dotaz ohledně zakoupení nového vozidla dle zákona 329/2011 Sb. a jeho změn od 1.1.2018 bych si rád pořídil nové vozidlo po uplynutí ne 7 let, jak je nově stanoveno ale po uplynutí 5 let. Vozidlo po 60 měsících prodám a vrátím poměrnou část příspěvku, to znamená 2/7 částky. Ruční ovládání jako zvláštní pomůcka, se vztrahuje 60 měsíců?? Nikde to není přesně definováno. Pokud mám pravdu a můj výklad je dle zákona? Můžete mi prosím napsat jak mám postupovat.
Děkuji A jsem s pozdravem.
Pavel Hašler
Plzeň.

Diskuse

Dominika Horáková | 2.3.2018 11:30

Dobrý den,

v případě příspěvku na zvláštní pomůcku – na pořízení motorového vozidla platí, že pokud přestanete být majitelem automobilu před uplynutím 7 let, jste povinen vrátit poměrnou část poskytnutého příspěvku („Oprávněná osoba je povinna tento příspěvek vrátit nebo jeho poměrnou část, jestliže v období před uplynutím 60 kalendářních měsíců po sobě jdoucích ode dne vyplacení příspěvku nebo v období před uplynutím 84 kalendářních měsíců po sobě jdoucích ode dne vyplacení příspěvku na pořízení motorového vozidla pozbyla právo/přestala zvláštní pomůcku využívat“.  - § 12 zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek pro osoby se zdravotním postižením). Lhůta pro opětovnou žádost na zvláštní pomůcku – na dodatečnou úpravu motorového vozidla (např. ruční ovládání) zůstává stejná –o nové ruční řízení si lze požádat po 5 letech od naposledy přiznaného příspěvku.

 

Postup by měl být tedy následující: Úřadu práce oznámíte, že budete současné auto prodávat, následně doložíte tuto skutečnost smlouvou/potvrzením, že již nejste majitelem motorového vozidla. Úřad práce zahájí řízení, ve kterém stanoví poměrnou část příspěvku, kterou bude požadovat zpět (částka se stanoví rozdílem mezi přiznaným příspěvkem a počtem dní, kdy jste auto využíval). Po zaplacení poměrné části příspěvku si můžete podat novou žádost o příspěvek na pořízení motorového vozidla.

 

Pokud si budete automobil pořizovat po 5 letech, vznikne Vám zároveň nový nárok na odpočet DPH. Odpočet DPH můžete uplatit na finančním úřadě po pěti letech od posledního uplatnění vrácení DPH.

 

S pozdravem

 

Mgr. Dominika Horáková, DiS.

Sociální pracovnice

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png