Přidej
dotaz
2.8.2015 | 1

Dobrý den, dne 8.12.2010 bylo vydáno rozhodnutí o přiznání příspěvku na zakoupení motorového vozidla. To znamená, že 9.12.2015 mohu podat novou žádost o příspěvek na zakoupení motorového vozidla a na jeho úpravu? Musím k žádosti přiložit jaké auto si budu pořizovat, co budu potřebovat upravit a kolik to bude stát? Děkuji za odpověď.

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 3.8.2015 14:40

Dobrý den,
příspěvek na zakoupení motorového vozidla podle rozhodnutí ze dne 8. 12. 2010 Vám byl přiznán podle (dnes již neplatné) vyhlášky č. 182/1991 Sb. Ta v § 35, odst. 4 říká, že příspěvek lze poskytnout opětovně nejdříve po uplynutí pěti let ode dne VYPLACENÍ předchozího příspěvku. Orientační datum pro podání nové žádosti tedy hledejte podle data vyplacení příspěvku.

 

Aktuálně se příspěvek na zakoupení motorového vozidla řídí zákonem č. 329/2011 Sb., hlava III. "Příspěvek na zvláštní pomůcku". Výčet jednotlivých "zvláštních pomůcek" určuje příloha č. 1 vyhlášky č. 388/2011 Sb., kde je uvedeno jak samotné motorové vozidlo, tak "dodatečná úprava motorového vozidla; jedná se o úpravy vyžadující montáž, např. ruční ovládání, usnadňování nastupování, nakládání vozíku".

 

Formuláře pro podání žádosti získáte na Úřadu práce či elektronicky na Integrovaném portále MPSV ČR. Formulář "Žádost o příspěvek na zvlášní pomůcku" musíte vyplnit a podat zvlášť na zakoupení automobilu a zvlášť na dodatečné úpravy vozidla (ruční řízení a jiné). Součástí bližší specifikace, na kterou pomůcku žádáte příspěvek, je i kolonka na předpokládanou cenu. Přílohy k žádosti jsou uvedeny v závěrečné části formuláře (část K - Prohlášení žadatele), který obsahuje text "K žádosti prosím doložte" (např. čestné prohlášení o opakované dopravě v kalendářním měsíci, doklad o výši čtvrtletních příjmů, prohlášení o celkových sociálních a majetkových poměrech a jiné).

 

Podle odst. 5 § 10 zák. 329/2011 Sb. můžete na koupi motorového vozidla dostat příspěvek až 200 000 Kč (na deset let). Výše příspěvku se stanoví s přihlédnutím k:
- četnosti a důvodu dopravy
- k příjmu osoby a příjmu osob s ní společně posuzovaných
- k celkovým sociálním a majetkovým poměrům.
V případě příspěvku na koupi motorového vozidla se nevyžaduje 10% spoluúčast, která je jinak vyžadována u jiných zvláštních pomůcek.

 

Nadále platí, že s přiznaným příspěvkem na zakoupení zvláštní pomůcky - motorového vozidla můžete požádat na Finančním úřadě o vrácení DPH.

 

S pozdravem
Hana Sixtová
pracovnice v sociálních službách

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png