Přidej
dotaz
31.5.2014 | 1

Moc se omlouvám, vím že jsem tak úplně nepatřím, ale nikde jsem se zatím nedobrala odpovědi. Jsem po encefalitidě, mám problémy s rovnováhou a tak používám francouzské berle. Jinak až na tu hybnost, dřív ještě loni jsem aktivně sportovala, lozila po horách a chodila do práce. A ted mě odvodák posílá do invalidního důchodu. Pravděpodobně mize zdravotních důvodů seberou řidičák a já budu bez auta u nás v zapadákově v háji. Ted jsem si vždy sehnala odvoz, jenže nechci pokaždé někoho otravovat. Vím, že lze udělat nějaké psychotesty na vrácení papírů, chci se zeptat jestli to nebude mít vliv na invalidní důchod, aby u posudkové neřekli, může řídit je zdravá. Pracovala jsem jako výrobní operátorka na dvanáckách, takže fakt nevidím šanci se vrátit do práce.

Diskuse

Dominika Horáková | 2.6.2014 15:18

Dobrý den,
to, že máte pohybové problémy, nemusí znamenat, že automaticky přijdete o řidičské oprávnění.

Lékař, který má pochybnosti o tom, že je jeho pacient schopen řídit automobil, oznámí tuto skutečnost na obecním úřadě obce s rozšířenou působností. Ten na základě dodané lékařské zprávy či výsledků dalších vyšetření rozhodne, zda bude dotyčnému odejmuto řidičské oprávnění nebo zda dojde k nějakému omezení.

 

Není ale pravidlem, že osoby s pohybovými problémy automaticky s přiznáním invalidního důchodu přicházejí o řidičské oprávnění. Naši klienti (lidé po poškození míchy) řídí automobil a zpravidla jim nejsou odebírána řidičská oprávnění, přestože necítí dolní končetiny.

 

Pokud se domníváte, že nebudete schopna plně ovládat pedály svýma nohama, můžete si nechat do auta nainstalovat ruční řízení.

 

Pokud máte nějaké další dotazy či nejasnosti, můžete se na mě obrátit - horakova@czepa.cz.

 

S pozdravem

Dominika Horáková
sociální pracovnice

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png