Přidej
aktualitu
foto k článku
4.5.2017 | Celá ČR | CZEPA | 1

Betmiga hrazena nebude

Rozhodnutím Ministerstva zdravotnictví ČR zůstává Betmiga lékem nehrazeným ze všeobecného zdravotního pojištění.

Na konci dubna 2017 rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví ČR o správnosti postupu Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který na konci roku 2016 vyřadil lék Betmiga ze seznamu léků hrazených z všeobecného zdravotního pojištění.

 

Přestože společnost Astellas Pharma, s.r.o., která je distributorem tohoto léku v České republice, podala odvolání proti rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv a požadovala navrácení léku do seznamu a automatickou úhradu ze zdravotního pojištění, Ministerstvo zdravotnictví ČR nevyhovělo.

 

Betmiga tedy zůstává lékem, který si budou muset uživatelé hradit v plné výši – tzn. cca. 3000,- Kč/3měsíce.

 

Jediným řešením pro uživatele léku Betmiga je podání žádosti prostřednictvím svého urologa o úhradu tohoto léku u příslušné zdravotní pojišťovny. O případném schválení a úhradě rozhoduje revizní lékař konkrétní zdravotní pojišťovny:  http://www.cus.cz/pro-odborniky/o-spolecnosti/informace-suklu/rozhodnuti-sukl-zmene-vyse-podminek-uhrady-lecivych-pripravku-zasade-terapeuticky-zamenitelnych-lecivymi-pripravky-obsahem-lecive-latky-mirabegron-g04bd12/

 

Rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR naleznete zde: https://mzcr.cz/Soubor.ashx?souborID=29986&typ=application/pdf&nazev=Rozhodnut%C3%AD%20L2-2017_(1226235).pdf.

 

Vzhledem k tomu, že se do jednání o znovuhrazení tohoto léku zapojila i Česká asociace paraplegiků – CZEPA společně s Českou urologickou společností (dále jen ČUS), požádali jsme tuto odbornou společnost o bližší vyjádření, co bylo důvodem pro vyřazení léku Betmiga ze seznamu léků hrazených z všeobecného zdravotního pojištění. O stanovisku ČUS Vás budeme informovat. 

Diskuse

CZEPA | 9.5.2017 13:45

Přestože Ministerstvo zdravotnictví ČR zamítlo odvolání distributora léku Betmiga, dle sdělení doc. MUDr. Romana Zachovala, PhD., člena České urologické společnosti, probíhájí v současné době stále jednání, aby byl problém s úhradou Betmigy vyřešen ve prospěch uživatelů tohoto léku. 

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png