Přidej
aktualitu
foto k článku
5.11.2018 | Zahraničí | Vozejkov

ZLATÁ MEDAILE na Evropském poháru v Olbii

Paralympijský sport BOCCIA.
Mezi dny 21. a 28. října se v Itálii uskutečnil prestižní BISFed Evropský pohár v boccie. Do sardinského města Olbia vyrazil i tříčlenný reprezentační tým České republiky ve složení Kateřina Cuřínová, Simona Blažková a Josef Žabka, přičemž prvně jmenovaná získala zlatou medaili. 
Na BISFed Regional Open 2018 odletěli zástupci Česká federace Spastic Handicap v neděli 21. října z Prahy. Kromě tří závodníků čítala výprava ještě sportovní asistenty Dominiku Fuksíkovou s Natálií Blažkovou, fyzioterapeutku Natálii Koubkovou a také vedoucí Michaelu Řiháčkovou. Po pondělní kontrole vybavení, tréninku a slavnostním ceremoniálu proběhlo rozlosování do základních herních skupin. 
Úterkem odstartovala skupinová fáze turnaje. Ve skupině A kategorie BC1 se narazila Simona Blažková na soupeře z Itálie, Francie, Portugalska a Německa. S bilancí dvě výhry a dvě prohry v tie-breaku bohužel nedosáhla na vysněný postup ze základní skupiny. „Chyběly doslova milimetry. Při hře byla klidná, koncentrovaná a přesná. Její výkon hodnotím velmi pozitivně. Bylo vidět, že se v přípravě držela především nácviku dohozů, což bylo při soutěžních zápasech znát,“ zhodnotila výkon české hráčky vedoucí výpravy Michaela Řiháčková. 
V „béčku“ stejné kategorie se představila Kateřina Cuřínová, která s přehledem ovládla celou skupinu a zaslouženě slavila postup. Z překonání skupinové fáze se radoval i Josef Žabka (kategorie BC2), který se měl ve čtvrtfinále utkat se soupeřkou z Portugalska Cristinou Congalves. Bohužel kvůli organizačním zmatkům v časovém rozpisu turnaje zmeškal český reprezentant „callroom“ do zápasu a tímto v soutěži jednotlivců skončil na 8. místě.
Na poslední české želízko v ohni – Kateřina Cuřínová – čekala semifinálová bitva s Italem Diegem Gillim. Domácího hráče sice hnalo za vítězstvím početné publikum zeleno-bílo-červených barev, ale česká hráčka bravurně zvládla i tento zápas a po výsledku 4:1 postoupila do finále. V tom se o nejcennější kov utkala s Joãem Pintem z Portugalska. V poměrně uvolněné (před)zápasové atmosféře byly přesnější hody reprezentantky České republiky, Cuřínová zvítězila 3:1 a slavila tak zisk zlaté medaile.   
Po turnaji jednotlivců přišly na řadu zápasy týmů. Češi byli umístěni do skupiny A společně s Francií a Ukrajinou. S bilancí jedné porážky (6:1 pro Ukrajinu) a jedné výhry (6:3 pro Českou republiku) bohužel o jeden jediný bod na postup nedosáhli a obsadili celkové 5. místo. Celkovým vítězem mezi týmy BC1/2 se stalo Portugalsko.
Krátké hodnocení reprezentační trenérky Michaely Řiháčková (Česká federace Spastic Handicap)

"Na tomto turnaji si prošli 2 nováčci z reprezentačního týmu (Simona Blažková a Josef Žabka) svou první zkušeností na mezinárodní úrovni a je toho spoustu, co jim tento turnaj přinesl. Jaké změny v tréninku provést, na které hody se na něm více zaměřit, jakou část zlepšit a jak, a to přímo v nácviku procesu hodu. Na čem začít pracovat, aby se sportovní výkon postupně zlepšil, ať už v technické, taktické či jiné oblasti, to vše se vykreslilo na Evropském poháru do konkrétních podob. Uvědomit si a pojmenovat herní aspekty, které nám mohou začít rozvíjet progres ve hře, je první krok k tomu, aby na nich člověk mohl začít pracovat, zlepšovat se a tím postupně nabírat ve svém sportovním výkonu efektivitu. K tomu nám tento turnaj velmi pomohl. Vždy je potom už na jen na každém z nás, jak to využijeme a jak naložíme s prožitými zkušenostmi. 

 

Pro Katku Cuřínovou byl tento turnaj také výbornou zkušeností a ona sama si zde prošla si zásadními pokroky v její dlouholeté sportovní kariéře. K tomuto turnaji se pro ni vázaly 2 velké změny, a to výměna sportovního asistenta a také změna herní strategie. Po letech spoléhání hry na dálku začala důvěřovat své hře na blízko.  Obě 2 změny byly postupně konzultované, velmi vhodně plánované a uskutečněné s rozvahou. Přinesly pozitivní výsledek v podobě Katčině spokojenosti a zlaté medaile. Katčina dlouholetá sportovní asistentka, maminka Katky Lenka Cuřínová odvedla za roky s Katkou moc dobrou práci. Nyní už je Katka v dalších skvělých rukou Dominiky Fuksíkové. Přemístění oblasti hry samotné, tam kde má Katka na kurtu nejsilnější zónu svědčí o pevnější sebedůvěře ve svou hru. Je to bezpochyby velmi pozitivní a jasný krok, kdy z oblasti „kde je soupeř nejslabší“ se hráč přesouvá do oblasti „kde je sám nejsilnější“. Pro mě jako pro trenérku je velmi cenné nasměrovat hráče k pozitivním změnám, ještě cennější je vidět když hráči těmto změnám důvěřují natolik, že je ve sportu opravdu aplikují.

 

Za každý turnaj, stejně tak i za tento, jsme si prošli řadou emocí a prožitků. Důležité je si uvědomit, co pro příště vylepšit tak, abychom postupně vytvořili efektivní a úspěšný tým, ve kterém budeme všichni spokojení.

 

 

Na úspěch Katky Cuřínové jsme moc hrdí a zpívat hymnu byl moc krásný pocit. Je to pro naši zem druhá medaile tento rok. Po bronzovém Polsku (páry BC3) je to úžasný úspěch. Máme velikou radost.

 

Zdroj článek, foto: Paralympic.cz

Přidej komentář
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png
banner-handy.jpg