Přidej
aktualitu
foto k článku
7.9.2015 | Celá ČR | Vozejkov

Zdravý životní styl vozíčkáře (II. díl): Cvičení na doma

Další dávka rad pro vozíčkáře, jejich asistenty a rodinné příslušníky.

Cvičení na doma

 

V prvním díle seriálu jsme si uvedli čtyři základní složky zdravého životního stylu, se kterými vás v dalších dílech postupně seznámím. Začali jsme pohybovou aktivitou, která je nezbytná pro každého vozíčkáře, ať má pohybové omezení částečné, nebo úplné. Je prostě zapotřebí udržovat své klouby dostatečně pohyblivé a svaly pružné bez nežádoucíhozkrácení.

Samozřejmě jsou ještě další struktury pohybového aparátu, které mohou funkční rozsahy pohybu (tj. rozsahy potřebné k vykonávání každodenních činností) v kloubech omezit. Jde o kloubní pouzdra, vazy, šlachy, fascie (vazivové tkáně obalující svaly), ale nelze zapomínat ani na kůži a podkoží a jejich přirozenou pružnost a posunlivost.

Uvedeme si několik příkladů protahování a pasivního cvičení na doma pro ty, kteří mohou cvičit pouze s asistencí, i pro ostatní, kteří jsou schopni rehabilitovat samostatně. Jelikož existuje víc variant jednotlivých cviků zaměřených na určitý kloub či protažení svalu a všechny nejsou uvedeny v nové brožuře iniciované CZEPA a vydané Spinální jednotkou  v Motole, ráda bych využila tohoto seriálu ve Vozíčkáři k příležitostnému  uvedení  i dalších možností cvičení s jinými „aktéry“. Pro asistenta vozíčkáře mohou být různé varianty cviků i návodem, jak si vhodně zvolit svou pozici a chránit tak svá záda proti přetížení a bolestem.

 

Proč je důležité protahování a pasivní procvičování končetin a trupu

Účelem pasivního cvičení je:

  • udržet nebo uvolnit kloubní pohyblivost,

  • protáhnout stažené až zkrácené svaly,

  • zabránit vzniku svalových a kloubních kontraktur až deformit.

Ještě jednou zdůrazňuji, že pohyb člověka a stejně tak pohybová rehabilitace, zahrnuje vždy strukturální složku (kosti, klouby, svaly, šlachy atd.) a funkční složku (řízení pohybové funkce mozkem a míchou). Obě se navzájem ovlivňují, struktura má vliv na funkci a opačně. Aby bylo pasivní cvičení správné a účelné, musí se proto dodržovat správná poloha těla a končetin, jinak bychom mohli cvičenci ublížit nebo by si mohl při samostatném cvičení ublížit sám. Navíc bychom podporovali patologický pohybový vzor.

I v případě pasivního cvičení, které vykonává jiná osoba nebo i přístroj (MOTOmed, motodlaha), je vždy zapotřebí aktivní zapojení cvičence formou představy pohybu, snahou pohyb procítit a naprosto se uvolnit. Vozíčkář by nikdy neměl být pasivním konzumentem péče asistující osoby (cvičitele).

 

Zásady pasivního procvičování a protahování

  • Pohyb začínáme ze správné výchozí pozice.

  • Pohyby provádíme pomalu.

  • Pohyb respektuje potřebný funkční rozsah a tvrdou bariéru.

  • Pohyb nesmí vyvolávat bolest ani zvýšené spasmy.

  • Končetinu je třeba pevně, ale měkce držet.

  • Pohyb opakujeme 7–10x.

  • Cvičíme 2 nebo 3x denně.

Při protahování je zapotřebí výdrž 5–7 vteřin, nutno opakovat asi 5x.

 

Protahování a pasivní procvičování vleže na zádech

 

Cvik č. 1: Protažení měkkých tkání hrudníku

Varianta cviku s asistentem

Varianta cviku bez asistenta

 

VÝCHOZÍ POLOHA: Vleže na zádech, hlava mírně podložená, horní končetiny natažené, dolní končetiny natažené, lze je podložit pod koleny.

POZICE ASISTENTA: Stojí za hlavou, jednu ruku položenou na rameni a druhou ruku na dolních žebrech opačné strany.

PROVEDENÍ POHYBU S ASISTENTEM: Asistent provádí tah rukama od sebe, jednou rukou přes dolní žebra směrem ke kyčli a druhou rukou tlačí rameno k podložce.

PROVEDENÍ POHYBU BEZ ASISTENTA: Jedna horní končetina pevně položená dlaní na prsním svalu druhé horní končetiny, která provede pohyb nahoru a do strany. V krajní poloze nutno chvíli vydržet.

ROZSAH POHYBU: Provádíme ho do takového rozsahu, aby došlo k protažení prsního svalu.

POZNÁMKA: Pokud necítíte v celém průběhu pohybu tah na přední straně ramene nebo přímo na prsním svalu, je možné, že nemáte prsní sval zkrácený. Ale také je možné, že druhou horní končetinu nedržíte pevně na hrudníku a zkrácený sval vám z protahování „utíká“.

 

Cvik č. 2: Protažení šíjových svalů za současné aktivace hlubokých svalů krční páteře

Varianta cviku s asistentem

 

 

Varianta cviku bez asistenta – výchozí poloha

 

Varianta cviku bez asistenta – provedení pohybu

 

VÝCHOZÍ POLOHA: Vleže na zádech, hlava mírně podložená, horní končetiny natažené, dolní končetiny lze vypodložit pod koleny.

POZICE ASISTENTA: Asistent stojí za hlavou pacienta, ruce má položené dlaněmi na ramenních kloubech, palec lehce leží na hrudníku.

PROVEDENÍ POHYBU S ASISTENTEM: Asistent provádí plošný tlak na ramenní klouby k podložce a současně od uší směrem k nohám, lopatky obtiskuje na podložku.

PROVEDENÍ POHYBU BEZ ASISTENTA: Horní končetiny ohnout v zápěstí a po podložce vytahovat z ramen do dálky, současně protahovat krk, bradu lehce zatlačit směrem k podložce a hlavou tlačit do overballu (rehabilitačního míče).

POZNÁMKA: Cílem cviku je protažení šíjových svalů za současné aktivace hlubokých svalů krční páteře.

 

Cvik č. 3: Uvolnění mezižeberních prostor

Uvolnění mezižeberních prostor – výchozí poloha

 

Uvolnění mezižeberních prostor – konečná poloha

 

VÝCHOZÍ POLOHA: Vleže na zádech, hlava podložená, horní končetiny natažené, dolní končetiny lze vypodložit pod koleny.

POZICE ASISTENTA: Stojí za pacientem, overball drží lehkým tlakem na prostoru mezi žebry pacienta.

PROVEDENÍ POHYBU: Asistent neustále lehce tlačí overballem na mezižeberní prostory a zároveň ho koulí od sebe a k sobě od jednoho žebra k druhému.

POZNÁMKA: Cílem cviku je uvolnění mezižeberních prostor. Pacientovi může přinést úlevu, pokud se mu špatně dýchá například při nastydnutí. Asistent by měl míčem neustále vytvářet tlak na hrudník pacienta, ale nesmí způsobovat bolest.

 

Cvik č. 4: Protažení horních končetin

            

Protažení horních končetinVarianta cviku 4 – protažení ve vzpažení

 

VÝCHOZÍ POLOHA: Vleže na zádech, hlava podložená, horní končetiny natažené, dolní končetiny lze vypodložit pod koleny.

POZICE ASISTENTA: Sedí zboku, jednou rukou přidržuje rameno protahované horní končetiny směrem k podložce a dolů od ucha.

PROVEDENÍ POHYBU S ASISTENTEM: Asistent jednou rukou drží ramenní kloub a druhou rukou vede končetinu do maximálního natažení v lokti přes okraj lehátka.

POZNÁMKY: Chybou je nedostatečná fixace ramene k podložce, tažení ramene nahoru k uchu, lámání lokte přes okraj lehátka.

PROVEDENÍ POHYBU BEZ ASISTENTA: Pacient leží ve stejné poloze, sám aktivně drží rameno přitisknuté k podložce a aktivně ohýbá zápěstí dozadu, prsty směřují dolů k zemi a dlaň vzhůru.

 

Cvik č. 5: Protažení bederní a hrudní páteře do rotace

Protažení bederní páteře – horní končetiny jsou volně podél těla

 

Protažení dolní hrudní a bederní páteře – horní končetiny jsou ve svícnu

 

VÝCHOZÍ POLOHA: Vleže na zádech, hlava podložená, horní končetiny nataženy, dolní končetiny pokrčeny, mezi koleny může být umístěn polštářek.

POZICE ASISTENTA: Stojí vedle lehátka, jednou rukou uchopí pokrčené dolní končetiny a druhou přidržuje protější rameno u podložky.

PROVEDENÍ POHYBU: Asistent současně přetáčí dolní končetiny k sobě a dolů za účelem protažení svalů trupu do rotace.

POZNÁMKY: Pro úsek bederní páteře ponechat paže podél těla, pro úsek hrudní páteře jsou paže uložené ve svícnu a hlava se rotuje na opačnou stranu, než je vedený pohyb.

 

Zdeňka Faltýnková

e-mail: faltynkova@czepa.cz

Přidej komentář
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png
banner-handy.jpg