Přidej
aktualitu
foto k článku
14.7.2014 | Celá ČR | CESTA ZA SNEM

Zdraví a handicapovaní spolu objedou Československo na kolech

Unikátní závod smíšených týmů zdravých a handicapovaných cyklistů napříč ČR a SR - 111 hodin non stop, 2222km - vyvrcholí koncertem The Tap Tap a Monkey Business na Ladronce. 3. srpna - Ladronka Praha 6, skvělé odpoledne plné zábavy! Vstup zdarma. více na www.111hodin.cz

30. července 2014 v osm hodin ráno odstartuje ze Staroměstského náměstí v Praze druhý ročník unikátního projektu Opel handy cyklo maraton. Smíšená cyklistická družstva zdravých a handicapovaných společně vyrazí na 2222 km dlouhou trasu napříč Českem a Slovenskem, aby tak dali jasně najevo, že mohou fungovat jako jeden tým. A to i v extrémních podmínkách. Závod se pojede non-stop čtyři dny a čtyři noci!

 

Opel handy cyklo maraton 2014 navazuje na svého předchůdce z loňského roku. Laťku ale posune zase o kus nahoru. Trasa se protáhne na 2222 km, přičemž časový limit k jejímu ujetí zůstává 111 hodin. Na trase napříč Českem a Slovenskem bude 24 povinných průjezdních bodů, ty bude potřeba najít a potvrdit jejich průjezd razítkem. Průjezdními body závodu jsou všechny důležité rehabilitační ústavy, spinální jednotky a speciální centra u nás i na Slovensku.

 

„Z vlastní zkušenosti vím, jak jsou tyto centra následné pomoci po úrazu nebo nemoci důležitá. Chceme je propojit, otevřít veřejnosti a zviditelnit jejich práci. Mnohé ústavy organizují vlastní program, sportovní hry nebo dny otevřených dveří. Důležité je taky ukázat se lidem, kteří se uvnitř zotavují. Motivovat je a dodat energii a kuráž k aktivitě a sportu po návratu do běžného života,“ říká ředitel handy cyklo maratonu, vozíčkář, Heřman Volf.

 

Štafetovým kolíkem mezi závodníky daných týmů bude GPS tracker společnosti Eurosat. Ten v minutových intervalech sbírá informace o poloze cyklisty a odesílá je na server. Každý tak může na interaktivní mapě maratonu na stránkách www.111hodin.cz sledovat aktuální vývoj v reálném čase, a to i na tabletech nebo mobilních telefonech. Přáním organizátorů je vytáhnout veřejnost ven. Díky možnosti sledovat pohyb cyklistů se může přidat každý a to v blízkosti svého bydliště. Podpoříte tak myšlenku projektu, stanete se jeho součástí a navíc lze vlastní aktivitou získat zajímavé ceny, například nové kolo.

 

Handy cyklo maraton ale není ani tak závod, jako spíše pouť lidí dobré vůle. Týmy nejedou za sebe. Jsou patrony člověka krátce po úrazu nebo nemoci, která je upoutala na vozík. Kromě motivace a vytržení ze stereotypu všedního dne mu týmy mohou vyhrát zajímavé ceny a svou účastí jej pošlou na zážitkový víkend na Slapech. Tam si „čerstvě“ handicapovaní vyzkouší nespočet aktivit a sportů, získají sebevědomí, energii, nové kamarády a nové zážitky. 

 

Maraton 111 hodin je otevřen pro všechny, kdo si chtějí vyzkoušet něco nového. Nemá žádné výkonnostní limity ani jiná omezení. Na startovní čáru se letos postaví třicítka týmů, dvě stě třicet cyklistů, amatéři i profesionálové, lidé zdraví i handicapovaní - vozíčkáři, nevidomí, amputáři.

 

Nemohou chybět ani osobnosti. Do pedálu šlápne špičkový para cyklista Jiří Ježek, nevidomý horolezec Honza Říha, sportovní komentátor Jakub Bažant, primář spinální jednotky FN Motol Jiří Kříž, reprezentant ve sledge hokeji David Motyčka, olympionik Martin Kořínek, bývalý útočník Slávie a sportovní komentátor Luděk Zelenka, trojnásobná olympijská reprezentantka v biatlonu Zdeňka Vejnarová, místostarosta Prahy 6 Petr Ayeboua nebo ostravský náměstek primátora Martin Štěpánek.

 

V tomto závodě nejde ani tak o vítězství jako o šíření myšlenky, že život na vozíku nekončí a lidé handicapovaní i zdraví mohou společně fungovat bez větších problémů. „Chceme tímto veřejnosti dokázat, že soužití s handicapovanými není věda, ani disciplína určená lékařům a terapeutům. Opel handy cyklo maraton je o přátelství, o boření bariér a zaběhlých klišé, o týmové spolupráci, motivaci a pomoci těm, kteří pomoc chtějí a potřebují,“ uzavírá autor projektu Heřman Volf. Více informací hledejte na www.111hodin.cz

 

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png