Přidej
aktualitu
foto k článku
7.10.2015 | Celá ČR | CZEPA | 3

Výměna průkazů ZTP/P

Výměna nutná do 31.12.2015!

 

Upozorňujeme, že výměna průkazů osob se zdravotním postižením (TP, ZTP, ZTP/P) je třeba do 31. 12. 2015.

Kdo nebude mít platný průkaz, nebude mít možnost uplatnit výhody - např. zvýhodněné jízdné v dopravě, přednostní projednání, bezplatnou přepravu průvodce,  nárok na příspěvek na mobilitu, na parkovací průkaz OZP či bezplatné užití dálnic. 


Kde výměnu vyřídit?

na úřadu práce

 

Co je k výměně potřeba?

- občanský průkaz (k prokázání totožnosti)

- stávající průkaz ZTP/P

- jedna průkazová fotografie

- vyplněný formulář "Žádost o přechod nároku na průkaz osoby se zdravotním postižením"

 

Kde formulář seženu?

- na pobočkách úřadu práce

- na Integrovaném portálu MPSV ČR - http://portal.mpsv.cz/forms - vpravo dole "Formuláře sociálních služeb a dávek pro osoby se zdravotním postižením" - klikněte na nadpis, budete přesměrováni dále na web Formuláře sociálních služeb a dávek pro OZP. Zde hledejte v levém menu, druhý blok, formulář s názvem: "Přechod průkazu ZTP", který Vás po kliknutí nasměruje na elektronický formulář "Žádost o přechod nároku na průkaz osoby se zdravotním postižením" 

 

Legislativní odkazy k tématu ZTP/P:

- nárok na přiznání průkazů OZP - zákon č. 329/2011 Sb., § 34

- zdravotní stavy, které lze považovat za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace pro účely přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením - vyhláška č. 388/2011 Sb., příloha č. 4

- nároky držitelů průkazů TP, ZTP a ZTP/P - zákon č. 329/2011 Sb., § 36

 

 

 

 

 

​Tisková zpráva Úřadu práce ze dne 1. 10. 2015 zde.​

 

Diskuse

CZEPA | 8.10.2015 9:29

Na základě zkušeností některých klientů doporučujeme Vaši kontrolu platnosti příspěvku na mobilitu. Pokud je platnost Vašeho příspěvku na mobilitu s datem končícím v letošním roce, doporučujeme podat na ÚP novou žádost o tento příspěvek.

Josef Kvapil | 10.10.2015 19:52

Ano, hlavně to přednostní projednání. Nedodržují ho ani státní instituce, jako Úřady práce a vozíčkář si musí stěžovat až na ministerstvu. To, jak jinak, nápravu nesjedná, pouze háže odpovědnost na ÚP.

BOrej | 11.10.2015 10:02

Mám dobrou zkušenost s tím, že zavolám na ÚPa řeknu, že potřebuji řešit nějaký problém. Většinou vždy po příjezdu na chodbu před kancelář jsem pak vyzván k vstupu. Jde hlavně i o jednání toho kterého úředníka, jsou jistě lidé, kteří v nás vidí jen kus a ne klienta.

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png