Přidej
aktualitu
foto k článku
18.12.2014 | Celá ČR | CZEPA | 1

Výměna průkazů OZP v roce 2015

Informace k novele zákona o průkazech pro osoby se zdravotním postižením s účinností od 1.1.2015.

Držitelé průkazu TP, ZTP a ZTP/P si budou moci vyměnit tyto průkazy bez zbytečných administrativních průtahů a správního řízení, které by znovu posuzovalo jejich zdravotní stav.

Nárok na příspěvek na mobilitu bude navíc nově vázán přímo na nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením ZTP nebo ZTP/P.

 

Všichni příjemci příspěvku na mobilitu obdrží v příštím roce od svých Úřadů práce doporučený dopis, ve kterém budou vyzváni, aby se přihlásili k výměně průkazu OZP. U osob, které mají průkaz OZP, ale nepobírají příspěvek na mobilitu, je nezbytné, aby se sami přihlásily k výměně průkazu.

 

Vlastní vydávání nových průkazů bude zahájeno až od 1. dubna 2015. Není nutné tudíž žádost o výměnu průkazu podávat hned v lednu 2015.

 

 

Každý žadatel o výměnu průkazu vyplní žádost, která bude od 2.1.2014 uvařejněna v elektronické formě na portálu MPSV ČR - www.mpsv.cz. Společně s vyplněným formulářem žádosti je nezbytné dodat také fotku velikosti průkazové fotografie (jako na občanský průkaz).

 

NRZP doporučuje, aby si každý žadatel nejlépe doma našel rozhodnutí o přiznání průkazu OZP. Pokud by ÚP ČR nezískal žádný dokument, který stanoví přiznání průkazu OZP, bylo by nutné zahájit správní řízení z moci úřední a žadatel by musel být nově posouzen. Při předkládání žádosti na ÚP je nezbytné mít s sebou občanský průkaz.

K převzetí průkazu bude každý vyzván dopisem nebo telefonicky ÚP. Při převzetí nového průkazu musí každý zaplatit 30,- Kč správní poplatek. 

 

 

Při procesu výměny průkazu může dojít k těmto situacím:

  1. Platnost průkazu končí v průběhu roku 2015, ale hodnocení zdravotního stavu platí i po roce 2015. V takovém případě bude provedena automatická výměna průkazu na základě žádosti.
  2. Platnost průkazu OZP končí v průběhu roku 2015 a současně končí i doba platnosti posouzení zdravotního stavu v průběhu roku 2015. Výměna bude provedena na základě nového posouzení zdravotního stavu a ve správním řízení.
  3. Platnost průkazu a hodnocení zdravotního stavu končí 31. 12. 2014. V takovém případě bude probíhat správní řízení a nové posouzení zdravotního stavu. Nový průkaz bude vydán až po 1. dubnu 2015. Je to období, které bohužel nejde žádným jiným způsobem překrýt a skutečnost je taková, že po tuto dobu, nebudou mít lidé platný průkaz OZP. 

 

 

Diskuse

Dominika Horáková | 21.1.2015 13:07

Dobrý den Jíšo,

bohužel máte pravdu. Pokud Vám uplynula platnost posudku a nyní dochází k přeposuzování Vašeho zdravotního stavu, nemáte vlastně nárok na žádné výhody, které jsou spojené s průkazem ZTP/P. 

Řízení o průkazu může trvat dle správního řádu až 135 dní.

 

Co se týče Vašeho dotazu na uplatnění vynaložených finančních nákladů za poplatky, které byste v mezidobí musel hradit, na to Vám bohužel nejsem schopná odpovědět.

Myslím si, že jak v případě revizorů v MHD či bezplatného parkování, bude vždy záležet na tom, na koho v danou situaci narazíte.

 

Ze zkušenosti našich klientů víme, že pracovníci Úřadu práce v některých případech na již neplatnou průkazku ZTP/P napíší prodloužení do konce března 2015. Záleží vždy ale na ochotě úředníků, zda toto prodloužení i bez platného posudku vystaví či nikoliv.

 

S pozdravem

 

Dominika Horáková

sociální pracovnice

Přidej komentář
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png
banner-handy.jpg