Přidej
aktualitu
foto k článku
21.10.2014 | Kraj Vysočina | Centrum Paraple o.p.s.

Vozíčkáři vítáni aneb Zlaté české ručičky bez bariér

Udělejte si výlet do Pelhřimova.

Máte kamaráda na vozíčku či babičku, která chodí jen o berlích ? Vybrat pro pohybově handicapovaného člověka výlet není vždy jednoduché - mnohé historické objekty jsou památkově chráněny, jinak než po příkrých schodech se do nich nedostanete a pro návštěvníka s pohybovým omezením jsou v podstatě nedostupné.

 

Expozice Zlaté české ručičky  Pelhřimov patří k atraktivním turistickým cílům, které jsou bez problémů dostupné i vozíčkářům. Naleznete ji na Nábřeží rekordů a kuriozit v Domě dobrých dnů. Jeho bezbariérovost je zajištěna prostorným výtahem, který vás bez problémů vyveze do jednotlivých pater. Základ expozice tvoří unikátní kolekce více než 90 objektů vyrobených ze zápalek, jejíž součástí jsou např. funkční hudební nástroje, ale najdete zde i vyšívanou mapu Evropy, sochy vyřezávané motorovou pilou, nejmenší zlatou klec v ČR a mnoho dalších neobvyklých výtvorů šikovných rukou.


Pro ty, kdo dávají přednost pobytu na čerstvém vzduchu, je připravena Procházka Českou knihou rekordů. Na této trase centrem města potkáte obě expozice (Muzeum rekordů a kuriozit  a Zlaté české ručičky), 4 zvukové tabule s více než třemi sty údaji v českém anglickém a německém jazyce a další rekordní objekty, jakými jsou obří kuchyně (polévkový hrnec o objemu 2 300 litrů, dvoumetrový trychtýř ...), spínací špendlík (670 cm), šachový pěšec (1 200 kg) nebo poštovní schránka (110x180x132 cm). Všechny exponáty jsou bezbariérově přístupné, stejně jako vlastní trasa procházky. S doprovodem zcela, bez doprovodu je třeba se pouze na jednom místě vrátit – od obří poštovní schránky umístěné před Českou poštou se dostanete po žlutých samolepkách k obřímu spínacímu špendlíku, a pokud kousek popojdete, jste přímo u říčky Bělé. Tam však narazíte po několika metrech na pár schodů s kostrbatým výjezdem. Nezbývá, než se ten kousek vrátit a vzít to i s vozíkem přes Masarykovo náměstí, kde si prohlédnete největší turistický rozcestník na světě a kolem obří šachové figurky na Svatovítském náměstí se po pár desítkách metrů dostanete k expozici Zlaté české ručičky.

 

Muzeum je ideálním turistickým cílem pro rodinné výlety s dětmi (podrobnosti zde ) i hromadné zájezdy (podrobnosti tady ).  Mapu centra Pelhřimova, kde se obě expozice Muzea rekordů nacházejí, najdete tady . Facebook muzea je zde. Svoji návštěvu si můžete předem objednat na emailu muzeumrekorduakuriozit@dobryden.cz , přehled otevírací doby a ceník vstupného naleznete zde.

 

Pro bližší informace volejte pana Miloše Vosyku (777 601 304) nebo paní Radku Kotkovou (775 966 303).

 

Handicapovaní mají svou samostatnou kapitolu i v České knize rekordů (a její anglické mutaci). Jejich nezlomnou vůli vedoucí k neuvěřitelným výkonům nezbývá než obdivovat.

Přidej komentář
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png
banner-handy.jpg