Přidej
aktualitu
foto k článku
30.7.2014 | Celá ČR | Vozejkov

Úspory podle Drábka

Situace po reformě příspěvků pro OZP někdejšího ministra práce Drábka

Reportéři ČT poodhalili, co nastalo po reformě někdejšího ministra práce Jaromíra Drábka v systému příspěvků pro osoby se zdravotním postižením. V reportáži k tomu byli zmíněni tři lidé, co mají velká postižení, ale přesto jsou v očích zákona v podstatě zdraví. „My jsme ten systém změnili tak, že jsme se přiblížili k modelu běžnému ve vyspělých zemích,“ hájí se ale Drábek. Podle něj nejspíše špatně pracují posudkoví lékaři, kteří o nemocných rozhodují. To si ale rozhodně nemyslí exposlankyně Lenka Kohoutová (ODS). Podle ní je jádro pudla právě ve zmiňovaném systému.

 

Pořad České televize Reportéři ČT na příběhu tří lidí ukázal, jak údajně necitlivě stát postupuje kolem zdravotně postižených lidí. „V důsledku takzvané Drábkovy sociální reformy přišli o značnou část peněz. Z vyšší moci se tak najednou ocitli na okraji hmotné nouze,“ zmiňuje reportáž nazvaná „Úspory podle Drábka“.

 

O co jde?

Do roku 2012 byl systém příspěvků na péči hodnocen 36 kritérii, v němž úředníci třeba hodnotili, jak postižení svůj stav zvládají a podle toho jim poté obecní úřady příspěvky vyplácely. V současné době se ale posudky řídí jen deseti základními body, což byla podle reportáže změna, kterou má na svědomí právě Jaromír Drábek jako tehdejší ministr práce a sociálních věcí. Změna byla ale součástí Drábkovy reformy a sám Drábek ji přitom před lety obhajoval slovy, že má především snížit administrativní náklady státu v řadě sociálních oblastí - státní sociální podpory, v oblasti hmotné nouze a v oblasti pomoci osobám se zdravotním postiženým, přičemž se měl zachovat celkový objem prostředků, který do této oblasti jde. Jenže podle reportáže to je vše právě naopak - praxe totiž ukázala, že lidé se zdravotním postižením dostávají prostředků daleko méně.

 

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása v reportáži k tomu připomněl, že boj postižení k tomuto prohráli, přitom se o systém kritérií před dvěma lety Národní rada prý s ministerstvem velmi přela.

 

 

Čtěte dále...

 

zdroj: parlamentnilisty.cz

autor: Olga Böhmová

foto: Hans Štembera

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png