Přidej
aktualitu
foto k článku
26.4.2017 | Celá ČR | Vozejkov

Studie Dysport Urologická klinika FN Motol

Právě probíhá studie na Urologické klinice 2. LF a FN v Motole, do které se můžete přihlásit i Vy.

Vážené dámy, Vážení pánové,

 

dovolte, abych Vás informoval o studii aktuálně probíhající na Urologické klinice 2. LF a FN v Motole.

 

Studie je zaměřena na pacienty trpící přes aktuální farmakologickou léčbu úniky moči způsobené hyperaktivním močovým měchýřem na podkladě poranění míchy či roztroušené sklerózy.

 

Dále je určena také pro pacienty, kterým farmakologická léčba způsobuje nežádoucí účinky a nemohou ji užívat. Léčba spočívá v endoskopické injekční aplikaci botulinumtoxinu do stěny močového měchýře. Tato látka způsobí blokádu neuromuskulární ploténky svaloviny močového měchýře a navodí tak jeho ochabnutí, tedy zvýšení kapacity a snížení úniků moči a prodloužení intervalů močení, či autokatetrizace. Efekt této léčby trvá 6-9 měsíců, po té nastává postupný návrat aktivity měchýře a v případě neadekvátně zvýšené aktivity se postupně vracejí i symptomy vyšší frekvence močení provázené i úniky a nižší kapacitou měchýře. Léčbu lze opakovat a studie s opakováním injekční endoskopické aplikace i počítá.

 

Studie je určena pro pacienty praktikující režim čisté intermitentní autokatetrizace, u kterých přes tento režim a adekvátní léčbu dochází k úniku moči v průměru 2x za jeden den. Je schválena pro pacienty s míšním poraněním v úrovní Th1 a níže, nebo pro pacienty s roztroušenou sklerózou.

 

Léčebnou látkou je Dysport, u kterého se očekává vyšší efekt než u rutinně používaného preparátu Botox, jak naznačují některé dosavadní studie. Jedná se o multicentrickou randomizovanou dvojitě zaslepenou studii, kde 1/3 pacientů bez vědomí lékaře bude léčena placebem. Sympatické na pojetí studie je, že pacienti léčení neúčinnou látkou mohou po 3 měsících požádat o další aplikaci, kde již bude podána látka účinná (tzv. crossover study). Stejně sympatické je, že v případě spokojenosti s léčbou je možnost ji opakovat po dobu trvání studie (24-27 měsíců po první léčbě). U pacientů, kde bude léčba efektivní počítáme s pokračováním v této terapii i po ukončení studie.

 

V případě, že Vás tento text zaujal a myslíte, že by pro Vás účast ve studii řešila Vaše aktuální obtíže, kontaktujte nás prosím na uvedeném e-mailu k poskytnutí dalších podrobnějších informací o projektu.

                                                                                                

MUDr. Rejchrt Michal         

e-mail: michal.rejchrt@fnmotol.cz

Urologická klinika 2. LF a FN v Motole

https://www.contenttrial.com/cs-cz/

Přidej komentář
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png
banner-handy.jpg