Přidej
aktualitu
foto k článku
20.7.2016 | Středočeský kraj | Vozejkov

Rybářský maraton na nádrži Záhorská

Již čtvrtý ročník 24hodinového závodu konaného na nádrži Záhorská.

Vážení přátelé cechu rybářského a handicapovaných rybářů Kladruby,

 

dovolte, abychom Vás informovali o dalším závodu rybářů místní organizace ČRS Kladruby, kterým byl ve dnech 15. - 16. 7. 2016 čtvrtý ročník 24hodinového závodu konaného na nádrži Záhorská. Závodního maratónu se účastnilo třiatřicet závodníků především z řad kladrubské organizace. Přivítali jsme též několik významných hostů, kteří s naší organizací úzce spolupracují a velkou měrou ji podporují. Velkou ctí nám byla například účast předsedy SÚS pana Dušana Hýbnera, který po celou dobu závodu neskrýval svůj obdiv k výkonům handicapovaných rybářů a prohloubil tak velmi přátelský vztah k celé naší organizaci, tria závodníků ze společnosti Timár Mix, kteří pro všechny závodníky připravili dárkové tašky s krmením a vozíčkáře Honzy Fejta reprezentující společnost Karel Nikl.

 

Po několikadenních přípravách kladrubských členů, kteří důkladně posekali a upravili revír, zajistili občerstvení, poháry, ceny a veškeré nezbytnosti pro bezproblémový průběh závodů a úderem páteční 17té hodiny zahájili hospodáři presentaci a losování lovných míst. Poté se již závodníci odebrali k přípravě svého náčiní a krmení, aby byli co nejlépe připraveni na dlouhý rybářský maratón. V 19:00 po zakrmení lovných míst začal samotný závod. Bylo dovoleno chytat na jeden prut, libovolně vnadit a chytat na jakoukoliv rybolovnou techniku. O regulérnost měření se starali sami závodníci, kteří si navzájem kontrolovali ulovenou délku ryb. Závodníci volili převážně plavanou, feeder a položenou s jedním háčkem. V úlovcích dominoval kapr a velké množství menší bílé ryby. Výjimkou bylo ulovení dvou kusů úhoře. Počasí bylo velice příznivé po celou dobu konání závodu.

 

 

Po setmění až do rozednění byl břeh střídmě osvětlen loučemi a poetickou atmosféru doplňovala množství "světlušek" od číhátek a splávků. Hospodáři si opět velice hýčkali všechny závodníky a po celou dobu konání závodu připravovali chutné občerstvení. Novinkou pro letošní závod bylo podávání ryb, klobás a cigár z nově vyrobené udírny. Po „dlouhé“ noci uvítali všichni soutěžící horkou česnekovou polévku se sýrem a krutony, která přišla velmi vhod. Zahřála a dodala elán do dalšího rybaření. K obědu kladrubští pomocníci roznášeli každému ze závodníků výtečný hovězí gulášek. Průběh závodu byl dramatický až do posledních chvil, kdy závodníci bojovali s několika kapry, kteří rozhodovaly o pozicích na druhém až čtvrtém místě.

 

Pět minut před devatenáctou hodinou upozornil signál, že se závod schyluje ke konci a přesně po 24hodinách byl v 19:00 hodin opět výstřelem závod ukončen. Poslušně všichni sbalili své rybářské náčiní, uklidili svá místa a odebrali se na večeři, ke které se podávalo v lorně pečené pikantní vepřové maso na zelenině. Naši hospodáři využili této doby k sečtení a vyhodnocení všech úlovků. Závodníci současně pod pergolou diskutovali o svých dojmech ze závodu a očekávali konečné vyhlášení výsledků.

 

 

Nejdříve byla vyhlášena nejlepší rybářka, Gabriela Tauberová, s celkovou délkou 136 cm nachytaných ryb, která se tímto výkonem umístila na celkovém 13. místě. Byla oceněna pohárem, diplomem a hodnotnou cenou, tak jako Pavel Hošek, který vyhrál cenu za největší ulovenou rybu, kdy zdolal kapra délky 65 cm.

 

Následovalo vyhlášení a ocenění těch nejlepších deseti závodníků. První místo získal s velkou převahou 1896 bodů a nádherným výkonem Dušan Hýbner z MO Bělá pod Bezdězem, který pokořil 10 kaprů, dva úhoře a neskutečných 447 kusů bílé ryby. Obdržel pohár, diplom a věcné ceny od společností Tropic Liberec, Fox, Sänger, Delphin, Karel Nikl a Hobby-G, které handicapovaným rybářům zajistily věcné ceny na všech výherních místech, za což jim patří velký dík. Navíc vítěz závodu získal cenu od hlavního sponzora závodu www.ebro-rybolov.com, čímž je týdenní pobyt ve španělském Escatrónu spojený s rybolovem na řece Ebro. Pan Hýbner tuto cenu ihned po vyhlášení vítězů věnoval do aukce. Pobyt byl vydražen jedním ze členů kladrubských rybářů a výtěžek bude využit na podporu zázemí pro handicapované rybáře. Na druhém místě se umístil vozíčkář Filip Řabek z MO Radnice s celkovým počtem 780 bodů. Třetí místo získal člen domácí kladrubské organizace Petr Krym s 621 body.

 

Rádi bychom upřímně poděkovali všem našim sponzorům, kamarádům a známým, kteří se na organizaci závodů podíleli. Zvláštní poděkování patří Středočeskému územnímu svazu, Českému rybářskému svazu, společnostem www.ebro-rybolov.com, Tropic Liberec, Sänger, FOX, MOSS.SK, Hobby-G, Giants fishing, Restauraci u Piškota v Kladrubech, Timár Mix, Pivovaru Ferdinand Benešov, Pekárně Turek Vlašim, Stavební společnosti Pazdera, MASO-TŘEBOVLE s.r.o., Kofola a.s., obci Kladruby, Václavovi Sátrovi a fotografovi Jirkovi Jedličkovi. Velký kus práce odvedli v průběhu celých závodů naši kamarádi, Petr Kupsa, Luboš Pivoňka, František Kopecký, Michal Šramota, Miluška Ďurfinová a další pomocníci handicapovaných rybářů, kteří nám byli ve všem nápomocni. Mediální podporu pro handicapované rybáře zajišťují časopis Kajman, Benešovský deník a internetové portály SÚS, Mrk, Zijushandicapem, Vozejkov a další, kterým tímto též děkujeme.

 

Více naleznete v nejbližší době na našich webových stránkách www.handicap-rybari.cz.

 

Užijte si rozjetou rybářskou sezonu, přejeme Vám parádní úlovky a těšíme se na další společné shledání na dětských a podzimních rybářských závodech na nádrži Záhorská.

 

PETRŮV ZDAR Vám přejí Jan Porhansl a Tomáš Kučera

 

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png