Přidej
aktualitu
foto k článku
3.12.2014 | Celá ČR | Vozejkov

Rány vyvolané tlakem - dekubity

Nepodceňujte toto stálé riziko!

 

List lisující se pod tíhou Zlatých stránek., či vymačkaný koberec pod nohou stolu… I tak si můžeme představit dlouhodobý tlak, který ani nemusí způsobit žádné těžké břemeno, ale sama gravitace na nehybné lidské tělo či jeho část.

 

Slovo dekubitus (proleženina) označuje místní poškození kůže. Příčinou mu je stlačení měkkých tkání mezi kostí a podložkou, čímž je místo nedostatečně prokrvené (a později pokožka a svaly nedostatečně vyživované).

 

Dekubity se objevují napříč spektrem různých zdravotních diagnóz, ale jednu z předních příček opakovaně obhajují pacienti s míšní lézí. A které faktory ke vzniku problematických dekubitů přispívají? Je to především lokální intenzita a doba tlaku, vlhkost kůže (zejména způsobovaná inkontinencí), ale také celkové, systémové faktory. Proleženinami trpí tlakem namáhaná místa na kůži, kde díky poruše citlivosti a vegetativních funkcí chybí pocit nepohody a také bolesti.

 

Nejčastěji jsou dekubity postižena místa v pánevní - křížové oblasti, sedacích hrbolů, v oblasti kyčelního kloubu, kostrče a také na patách. Dekubit ale může vzniknout úplně kdekoli tam, kde na kůži působí tlak - např. částí opěrky vozíku, područky, polohovací ortézy. Příčinou může být také otlak z obuvi, nebo nahrnutý či příliš úzký oděv.

 

Co může pro prevenci dekubitů ochrnutý člověk udělat? Tak zejména nezapomenout, že tzv. proleženina není jen problémem ležících, ale také např. velmi aktivních vozíčkářů -  např. po úrazu míchy. Tlakem namáhané oblasti kůže je třeba odlehčovat - střídat polohy (polohovat) a pokožku 2x denně kontrolovat a vždy hned reagovat na případný zjištění problém. A tím prvním a nutným je okamžitě a zcela místo odlehčit! Zvýšené spasmy, pocení, husí kůže, brnění, mravenčení - to všechno mohou být varovné signály možného poškození kůže, či klubajícího se dekubitu zevnitř, od kostěného výběžku.

 

Je důležité nezapomenout, že:

  • sedací antidekubitní polštář je třeba použít i při delší cestě autem
  • sedací polštář i matrace postele mají svoji životnost, po jejímž uplynutí je třeba pomůcky měnit
  • každodenní kontrola pokožky je nutnou součástí péče o člověka s ochrnutím
  • jakákoli změna v nastavení vozíku (i zdánlivě malá), nová matrace lůžka či změna polohy u běžných činností ochrnutého člověka může způsobit nečekaně vznik dekubitu
  • i z malého poškození kůže (např. z puchýře či odřeniny) může vzniknout hluboká proleženina.


O problematice dekubitů se dočtete více v materiálu od specialistky na míšní problematiku, fyzioterapeutky a ergoterapeutky, Zdeňky Faltýnkové.

 

Další možností jak se dozvědět více je zhlédnout instruktážní video, nebo navštivte příslušnou sekci v naší Poradně.

 

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png