Přidej
příběh
foto k článku
2.12.2014 | Zahraničí | Vozejkov

Poranění míchy a stárnutí

Stárnutí není pro padavky...

 

Říká se, že stárnutí není pro padavky. Pro vozíčkáře je to něco jako žonglování, pokus zvládat a vybalancovat přijatelnou úroveň zdraví a fungování, spolu s přijatelnou kvalitou života. Zdravotní problémy, často stejné jako u nehandicapovaných jsou doplněny jakousi desítkou neduhů spojených s životem vsedě:

 

-          osteoporóza

-          infekce močových cest

-          zřetelná ztráta soběstačnosti

-          omezená funkce dýchacího systému plic a kardiovaskulárního systému

-          náchylnost k obezitě

-          nízké hodnoty "hodného" cholesterolu (HDL - vysokodenzitní lipoprotein)

-          zvýšená resistence na inzulín

-          vysoké riziko vzniku kožních defektů (dekubitů) a infekcí

-          střevní potíže

 

Velmi obvyklé jsou také problémy s rameny, doprovázené bolestmi.

 

Mark Johnson, letitý kvadruplegik z Georgie, si až v poslední době stěžuje na "kvadru bříško", bolest a spasmy, stejně tak jako na zvýšené náklady na asistenci a dopravu, vše spojené se zdravím. „Má zdravotní historie mě dělá ukázkovým příkladem stárnoucího člověka po poranění míchy,“ vysvětluje Mark, „zvýšená spasticita, vysoký cholesterol, nepříjemné bolesti v ramenou, značné neurologické změny a ztráta schopností, zvýšený krevní tlak a cévní mozková příhoda. To všechno navzdory pilnému cvičení a dietě zaměřené na konzumaci ovoce a zeleniny, téměř bez červeného masa.“

Přidejte k tomu zapomínání a zpomalování kognitivních schopností, výkyvy nálad, mizející energie a ze všeho nejobávanější "zaparkování" v domově důchodců s ošetřovatelskou službou, kde už nemusíte vlastně nic.

Tak to byly špatné zprávy, obraťme list. Existují totiž způsoby, návyky a strategie jak zmírnit, či dokonce eliminovat některé z těchto problémů souvisejících se stářím.

 

Pokožka: První obranná linie.

 

Jednou z věcí, kterou můžete udělat, je přijetí skutečnosti, že s věkem přijdou tělesné změny. Abyste se s nimi vyrovnali, musíte se změnit i Vy.

 

„To že jste nikdy v minulosti neměli kožní problémy, ještě neznamená, že se u Vás nemohou vyskytnout. Nedodržováním správných návyků si říkáte o potíže. S věkem se kůže stává méně flexibilní a poddajná, je křehčí a náchylnější na tlak. Ke všemu ještě přidejte zvýšení hmotnosti a s věkem spojené snížení aktivity. Zdraví kůže je ale naprosto ve vašich rukách,” tvrdí Xio Acosta, diplomovaná specialistka na spinální jednotce v Denverské nemocnici. Dále také zdůrazňuje důležitost pravidelného odlehčování, stejně tak povinnost denně kontrolovat namáhaná místa. Kožní defekty mohou být dlouhotrvajícím problémem, který pravděpodobně nadobro oslabí již jednou porušenou oblast, která je tak náchylnější k opakujícím se potížím.

 

Pokud vám přijde odlehčování a pravidelná kontrola jako otrava, zvažte také následky jako plastika a dlouhodobého zotavování se z nemocničního života na lůžku.

 

 

Vyměšování

 

Močový měchýř a ledviny také prochází s věkem velkými změnami. Měchýř má tendenci scvrkávat se a neúplně se vyprazdňovat, což může vést k chronickým urinálním infekcím a kamenům. Zvýšená starost o pomůcky k cévkování se stává ještě důležitější. Ti co se cévkují a prodělají dvě či více urinálních infekcí za rok by měli dbát na to, aby měli každý měsíc dostatečné množství cévek a nemuseli je opakovaně používat.

 

Uživatelé permanentních katétrů či epicystomie se vystavují riziku, že konce těchto katetrů budou na scvrklý měchýř příliš velké. Tito uživatelé mají také větší náchylnost k uro-infekcím a rakovině močového měchýře. Chronické infekce jsou nejen pokaždé silnější a agresivnější, ale opakované užívání antibiotik s sebou nese i riziko vytvoření si rezistence na tyto léčiva. Celková hygiena a zajištění čistého až sterilního prostředí při zavádění katétru a při manipulací s pomůckami jako ergohand, bažant či urinální sáček je tak ještě důležitější. 

 

A představte si tu spoušť, kterou antibiotika napáchají v zažívacím traktu, který už i tak nepracuje, jak má. Při poškození míchy je poměrně běžná zácpa, bolesti břicha a inkontinence. Vytvořením pravidelnosti při vyprazdňování střev, nejdéle každý třetí den, správnou stravou, vhodným množstvím vlákniny a adekvátním pitným režimem předejdete spoustě komplikací.

 

 

"Opotřebované" části

 

Tělesná hmotnost může být k vozíčkářům obzvláště krutá. Nepříznivě ovlivňuje držení těla, kůži, dýchání, neurologický stav a bolesti. Asymetričnost v trupu, způsobená skoliózou nebo svalovou nevyrovnaností, má za následek řadu posturálních komplikací jako naklánění se na stranu, či daleko obvyklejší, neschopnost sedět vzpřímeně. Lidé to kompenzují "ležením ve vozíku" či hrbením se, což mimo jiné negativně ovlivňuje dýchání a rozložení orgánů. 

 

Profesionální naměření, nastavení vozíku a sedu pomůže vykompenzovat či předejít těmto nepříznivým změnám v těle. Muskuloskeletální obtíže mohou být také minimalizovány včasným zjištěním při pravidelných kontrolách a rentgenech.

 

Roky strávené na vozíku mohou způsobit postupné ochabování svalů pletenců ramenních nebo trvalá poškození z přetížení, vedoucí k chronické bolesti. Dalším rizikem je např. zkrácení svalů, jenž se mimo jiné projeví hrbením se. 

 

Terapeutové doporučují jógu, plavání a protahování pro zachování síly, flexibility a kondice.

 

Dlouhodobá studie u britských kvadruplegiků ukazuje, že potřebují více asistence, než jsou zvyklí v průměru 20 let od poranění. Tato zvýšená péče zahrnuje zejména přesuny a oblékání. Jak bylo však řečeno, některým ztrátám samostatnosti a obezitě lze předejít obezřetným a pravidelným cvičením. Některá negativa je možno zmírnit technologiemi jako moderní auto s rampou nebo elektrický vozík. Ne každý je však ochoten nad takovými změnami třeba jen uvažovat, či si nemůže nové technologie dovolit. Problémem často bývá přizpůsobení domova pro pohyb na elektrickém vozíku.

 

Zbytečné je také vidět změny, např. větší míru asistence a el. vozík, jako něco nevyhnutelně vedoucího ke ztrátě hodnoty a sebeúcty. Když je snížená soběstačnost, kondice a méně aktivit, svět se trošku scvrkne. To může být depresivní, je však na každém, jaké si zvolí koníčky, zda-li bude pokračovat v práci a jak naloží se svým časem, aby se v životě cítil šťastný.

 

Tento článek vznikl za podpory U.S. Department of Education's National Institut on Disability and Rehabilitation Research. Názory v tomto článku nemusí nutně odrážet názory NIDRR.

 

zdroj:      newmobility.com

autor:      

foto:        newmobility.com

překlad:   Moravik

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png