Přidej
aktualitu
foto k článku
27.11.2014 | Zahraničí | Vozejkov

Počítač můžete ovládat očima

EyaCan Plus, technologie od Samsungu k dispozici zdarma

Společnost Samsung představila novou verzi produktu EyeCan, označovanou EyeCan Plus, která je stejně jako její předchůdkyně určena především pro handicapované, kteří vzhledem ke svému zdravotnímu postižení nemohou pracovat s počítačem běžným způsobem, a jsou tak technicky nebo sociálně izolováni od svého okolí. Projekt EyeCan původně vznikl jako soukromá aktivita malé skupiny vývojářů ze společnosti Samsung, kteří začali pracovat na vývoji zařízení umožňujícího ovládání počítače pomocí pohybu očí. Cílem bylo vytvořit levné a snadno ovladatelné řešení, které by naplnilo potřeby těchto uživatelů.

 

Na rozdíl od předchozí verze a jiných zařízení dostupných na trhu, jež zpravidla představují brýle se speciálním snímačem, má EyeCan Plus podobu samostatného boxu, který je určen k umístění pod monitor. Je také mnohem přesnější a jeho ovládání je z pohledu uživatele jednodušší a intuitivnější. V praxi to vypadá tak, že po jednorázovém zkalibrování na konkrétního uživatele EyeCan Plus ze vzdálenosti 60 až 70 centimetrů snímá oči ležícího či sedícího uživatele. Ten je pak schopen jejich pohybem a s využitím zobrazované nabídky osmnácti základních příkazů počítač plně ovládat. V rámci přizpůsobení potřebám konkrétního uživatele je samozřejmě možné jednotlivé příkazy přeprogramovat.

 

Zároveň s uvedením EyeCan se Samsung rozhodl k zásadnímu kroku, a sice že tuto technologii uvolní jako "open source",  tzn. umožní komukoli, aby zařízení využívající tuto technologii vyráběl a uváděl na trh. V roce 2012, kdy se cena podobných zařízení pohybovala ve výši až 10 000 amerických dolarů, Samsung dal k dispozici potřebný software a návod, jak EyeCan vyrobit z běžně dostupných komponent v ceně přibližně 50 dolarů. Stejnou obchodní politiku hodlá Samsung uplatnit i u verze EyeCan Plus. Samsung sám vyrobí jen omezené množství zařízení EyeCan Plus, které využije v rámci své charitní činnosti. 

 

čtěte dále...

 

 

zdroj: iHNed.cz

autor: Marek Zouzalík

foto: Samsung

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png