Přidej
aktualitu
foto k článku
27.2.2017 | Celá ČR | CZEPA | 4

Nemocenská jen 70 dní

Pracujete? Víte, že poživatel ID ve III. stupni má jen 70 dní nemocenské?

Pracujete? Víte, že poživatel invalidního důchodu ve III. stupni (a stejně tak pracující poživatel starobního důchodu) má krácenou dobu nemocenské?

 

Podle § 28 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, je pracujícím poživatelům invalidního důchodu ve III. stupni a starobního důchodu vyplácena nemocenská maximálně po dobu 70 dní za rok.

 

CZEPA tutolegislativu považuje za diskriminační a zpracovala proto interní materiál s důvody pro změnu. Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP ČR) po společném jednání asociaci CZEPA podpořila zpracováním legislativního návrhu. Také některé organizace, které zastupují cílové skupiny osob se zdravotním postižením a seniorů, činnost CZEPA v tomto tématu podporuje.

 

Máte osobní zkušenost se zkrácenou dobou nemocenské? Vaše zkušenosti nám můžete sdělit na email: czepa@czepa.cz či diskutovat na komunitní síti Vozejkov.cz či na Facebooku.

 

Diskuse

CZEPA | 27.2.2017 15:22

Klient P.D. reagoval osobní zkušeností:

 

Od roku 1999 pracuji na plný úvazek, jsem paraplegik po úraze z roku 1997. 
Na podzim 2010 jsme utrpěl úraz kyčle na monoski, zánět stehenní kosti si vyžádal cca 20 operací a roční klid na lůžku (FN OSTRAVA, FN MOTOL, FN BRNO). Opravdu bylo těžké zjištění, když mi přestala nemocenská chodit na účet (neznal jsem tento zákon), samozřejmě hypotéka a složenka za prázdný byt se platit musela.. Od té doby vím, že musí člověk mít rezervu, bylo by fajn, ale mít toto stejně jako lidé nepostižení. Nikdo asi nemá v zájmu marodit, navíc by asi zaměstnavatel v dalším případě také reagoval negativně. 

 

Každopádně mě zarazilo, že nejde sjednat pojištění (Generali) nemoci či úrazu s denním plněním ušlého příjmu, právě z důvodu, že člověk pobírá důchod. Což je parodie, když člověk nepostižený pobírá až rok nemocenskou a může toto v rámci smlouvy mít ošetřené, ale invalidní důchodce ne. 

CZEPA | 7.3.2017 14:54
Klient J.H.
Jsem po úrazu na vozíku 19 let. Nechci ale jen tak sedět doma, chci být užitečný, přínosný, a tak jsem si doplnil vzdělání a už pět let souvisle pracuju. Zánět žlučníku může mít kdekdo, měl jsem ho nedávno i já. K plánované operaci se bohužel přidaly zdravotní komplikace, záněty a z dlouhodobé hospitalizace mi vznikly dekubity. Už přes půl roku marodím. Jsem bez platu, teď už bez nemocenské, kterou mám kvůli pobírání důchodu kratší. Nemám z čeho dotovat osobní asistenci, ačkoliv jí při nemoci potřebuju víc - příspěvek na péči mi pokryje každý den jen 2 hodiny asistence.
CZEPA | 14.3.2017 12:33
Klient M.Č.
Chodil jsem už roky do práce. Jenže tehdy se ze dne na den ukázalo, že moje ruce jsou po dvaceti dvou letech života na vozíku přetížené. Měl jsem zánět v lokti (burzitidu). Doktor mi dal na paži ortézu, nařídil klidový režim, vystavil neschopenku. V lokti se ale udělala píštěl, kterou bylo třeba řešit plánovanou operací, s patřičnou přípravou i rekonvalescencí. Celkem jsem s rukou marodil tři měsíce, kdy jsem byl výrazně nesamostatný, nemohl jsem chodit do práce, byl jsem na neschopence. Krátce poté jsem musel v nemocnici konzultovat bolesti v kyčli. Doktoři diagnostikovali abscesový zánět a naplánovali další operaci, při které se navíc rozhodli vyjmout kovy ze staré zlomeniny. Plánovaná operace kyčle měla komplikace - konzervativní léčba zlomeného krčku trvala se vším všudy další cca 4 měsíce. Většinu toho roku jsem promarodil, byla to smůla. Kvůli dlouhodobé neschopnosti jsem přišel o pracovní místo. Jen díky tomu, že jsem v té době nebyl zatížený hypotékou a měl za roky zaměstnání našetřeno, jsem přežil a nespadl po skončení výplaty tříměsíční neschopnosti do dluhů. 

 

CZEPA | 14.3.2017 15:01
Klient T. P.

  

Za těch osmnáct let, co se po úrazu pohybuju na vozejku,​ jsem už nějaké zdravotní komplikace řešil - dlouhodobě jsem léčil dekubit, měl jsem potíže s operovaným ramenem. Mám tak opakovanou osobní zkušenost s tím, jak je problém poplatit své závazky, když zkrácená nemocenská přestane být vyplácená. Teď jsem zrovna po operaci kyčle. Doléčení by bylo ideální na rehabilitačním pobytu, ale ten si z důvodu limitu nemocenské pro invalidní důchodce nemůžu dovolit. Ukončuju tak nemocenskou a jdu zpátky do práce.
Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png