Přidej
aktualitu
foto k článku
20.7.2016 | Celá ČR | Vozejkov

Máte novou kartičku ZTP/P? I tak Vám může končit platnost.

Držitel průkazu OZP má povinnost si sám podat žádost o výměnu tohoto průkazu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do konce roku 2015 byla povinnost nechat si vyměnit papírovou průkazku ZTP/P za novou plastovou kartičku. Pokud jste tak udělali, neznamená to automaticky, že máte na nějaký ten rok klídek. Úřad práce Vám vystavil nový doklad, ale platnost zůstala stejná jako u starého.

 

V případě, že Vám platnost průkazu ZTP/P brzy končí, nezapomeňte si včas podat žádost o „výměnu“. Pokud jste totiž zjistili, že Vám bude končit platnost průkazu ZTP/P, s největší pravděpodobností Vám současně bude končit i platnost posudku o Vašem zdravotním stavu. V případě průkazů pro OZP má držitel průkazu povinnost si sám podat žádost o výměnu tohoto průkazu (formulář: Žádost o změnu nároku na průkaz OZP).

 

V tomto případě Úřad práce sám nezahajuje řízení o novém průkazu ZTP/P, tak jak je tomu například u příspěvku na péči. Pokud si žádost o změnu nároku na tento průkaz nepodáte včas, je možné, že po dobu posuzování Vašeho zdravotního stavu propadne platnost Vašeho současného průkazu. Vzhledem k tomu, že o opětovném nároku na průkaz ZTP/P rozhoduje posudkový lékař, řízení o průkazu může trvat až 4 měsíce. V této souvislosti doporučujeme, abyste si žádost o výměnu tohoto průkazu (prodloužení posudku o zdravotním stavu) podali minimálně 2 měsíce před uplynutím platnosti současného průkazu.

 

Pokud dojde k tomu, že během posuzování Vašeho zdravotního stavu uplyne platnost Vašeho současného průkazu, nebudete moci do přiznání nového průkazu čerpat výhody spojené s tímto průkazem, bude Vám zastavena výplata příspěvku na mobilitu a zároveň nebude platný ani parkovací průkaz. V případě, že nestihnete podat žádost o výměnu průkazu během doby platnosti současného průkazu, ale až po ukončení platnosti, bude Vám průkaz ZTP/P odejmut. V tomto případě si budete muset podat žádost o zcela nový průkaz ZTP/P (formulář: Žádost o přiznání průkazu OZP). Úřad práce na Vás tedy bude pohlížet tak, jako kdybyste v minulosti nikdy tento průkaz neměli.  

 

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png