Přidej
příběh
foto k článku
27.10.2014 | Celá ČR | Liga vozíčkářů | 1

Kriplíček – návod k použití

Máte taky na sebe návod k použití? Trefná glosa Michaela Vidury.

Ze všeho nejdříve bych se chtěl omluvit všem těm, které uráží slovo kriplíček. Já i mé okolí jej hojně užíváme a víc než urážlivě mi zní skoro až mazlivě. Co mě opravdu rozčiluje, je čím dál více bobtnající pseudokorektní označení typu „osoba s omezenou schopností pohybu a orientace“. Za chvíli bude potřeba sepsat celý odstavec, jen abyste vystihli to, co se dá vyjádřit jedním slovem – kriplíček.

Nedávno jsem potkal jednu kamarádku, která byla pro mne příkladem skvělého osobního asistenta. Měla nadšení, inteligenci, empatii, spoustu energie a své klienty měla opravdu ráda. Bohužel už tuto práci dál dělat nemůže. Totálně vyhořela. Povídala mi, jak si myslela, že jí se to nikdy nemůže stát, má přeci spoustu koníčků a kamarádů. Časem je ale od sebe odstřihávala, až vše skončilo tak, že to jediné, co dokázala po práci dělat, bylo spát. Není to zdaleka výjimečný případ.

 

Dokoončení článku si přečtěte zde: http://vozickar.com/kriplicek-navod-k-pouziti/

 

Diskuse

BOrej | 29.10.2014 13:54

Výraz " kriplíček" je tak uboze trapný, že se mi až udělalo blivno.

Souhlasím s faktem, že osoba vyžadující asistenci musí s asistentem vycházet a přenášet na něj své bolístky nejde, i když ne vždy se člověk ovládne.

Je také nutno konstatovat, že asistence zdrav. postiženému nejde dělat leta letoucí. Syndrom vyhoření může postihnout každého a  asistence je řádně náročnou činností. Takže nejdéle 3-5 let a přestávka, tak to je.

 

 

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png