Přidej
příběh
foto k článku
foto z cesty do Norska 1
foto z cesty do Norska 2
foto z cesty do Norska 3
foto z cesty do Norska 4
foto z cesty do Norska 5
2.10.2014 | Zahraničí | Vozejkov | 2

Jak je krásné býti norským vozíčkářem?

Zpráva o cestě zástupců Czepa do rehabilitačních zařízení v Oslu (23. – 26.9.2014).

Zpráva o cestě zástupců Czepa do rehabilitačních zařízení se spinální problematikou do norského Osla.

 

...když už být vozíčkářem, tak třeba v Norsku. I tak by se dalo shrnout čtyřdenní nahlédnutí několika zeměstnanců CZEPA na konci září do země nejen fjordů a ledovců, ale také do fungujícího vypracovaného systému péče o lidi s poškozením páteře a míchy. Nelze lacině srovnávat úroveň našich zemí, které měly na budování fungujícího systému rozdílnou dobu a zcela jiné ekonomické výchozí podmínky, ale dovolte několik střípků ze zahraničí, které nás v navštívených třech největších norských zařízení, která poskytují komplexní zdravotní a sociální péči osobám s poškozením páteře a míchy zaujaly.

 

Se zástupci z LARS Norway (National Association of Spinal Cord Injury) jsme navštívili největší norské komplexní rehabilitační zařízení Sunnaas HF (http://www.sunnaas.no/). Zde je nabízeno široké spektrum služeb od ošetřovatelské péče, fyzioterapie, ergoterapie, sociální práce, psychologie až po skupinovou psychoterapii, edukační poradenství v oblastech každodenního života, sportovního vyžití, sexuologické poradenství. Důležitou roli v celém systému hrají tzv. peeři, lidé, s poškozením míchy, kteří provázejí a pomáhají každému jedinci s handicapem v jeho komunitě a při řešení jeho aktuálních problémů. Zaujalo nás zde, jak velmi dobře funguje role peerů (podporovatelů). Ti navštěvují rehabilitační centra, aby co nejdříve připravili “nové” vozíčkáře v jeho nelehké cestě a probrali s ním úskalím, s kterými se budou často potýkat. Nejde jen o psychologickou pomoc, ale také především o pomoc v místě jeho bydliště, pomoc s úřednickými záležitostmi.

 

Dalším zajímavým zařízením v Norsku je centrum tzv. sekundární rehabilitace: CatoSenteret (https://www.catosenteret.no/), které se zaměřuje na zdokonalování fyzické kondice a soběstačnosti. V rámci tohoto zařízení funguje kvalitní a přímá spolupráce s komunitou, ve které osoba s poškozením míchy žije (rodinou, úřady, poskytovateli péče apod.). Nedílnou součástí komplexní rehabilitace v Norsku je návrat do zaměstnání a pracovní rehabilitace, kdy zaměstnavatel spolupracuje přímo se zařízením a tím se až 70% osob s poškozením míchy vrací zpět do pracovního procesu. Osoba s poškozením míchy má v rámci rehabilitačního procesu nárok na zvolení takového rehabilitačního programu, který sama považuje za nejdůležitější pro svůj osobní rozvoj.

 

Aker Health Arena - Training Polyclinic další centrum, do kterého jsme měli možnost nahlédnout. Přestože je toto zařízení teprve na počátku svého fungování, je finančně podpořeno nejen ze strany státu, ale také nadací. Nabízí nejen osobám s poškozením míchy komplexní spektrum služeb, zaměřené na řešení a prevenci sekundárních zdravotních komplikací. Je tedy místem, kam se mohou obracet se svými aktuálními problémy “čerství i mazáci” vozíčkáři, jejichž zdravotní stav potřebuje pomoc opakovaně a v různých životních obdobích i oblastech.

 

Přáli bychom si, aby i v České republice také existoval funkční sociálně-ekonomický systém, který pomůže člověku s poškozením míchy vyřešit rychle a ke spokojenosti pořízení vyhovujících kompenzačních pomůcek pro pohyb, sport, mobilitu - dopravu, hygienu i bydlení jako je tomu v Norsku. Je  třeba však zohlednit, že takto fungující systém je uzákoněn již více jak 20let. Daně pracujících odpovídají tomu, že se pak na řešení tak nelehkých a komplikovaných životních událostí jako např. úrazu míchy, nemusí šetřit.

 

Neodvážíme si z Norska pocit závisti, ale např. nové výzvy motivovat vozíčkáře k návratu do práce, jako tomu je v Norsku, protože míra zdravotních omezení je všude stejná.

 

Za účastníky:

Alena Jančíková - ředitelka

Zdeňka Faltýnková - zdravotní specialistka

Dominika Horáková - sociální pracovnice

 

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

 

Tato pracovní stáž byla podpořena Evropskou unií.
Název projektu: Kapacita, vzdělávání a stabilita v České asociaci paraplegiků – CZEPA.
Číslo projektu: CZ.2.17/2.1.00/36300

 

 

 

      

 

Diskuse

BOrej | 2.10.2014 14:32

Je nějaká věc či jev, který se účastníkům návštěvy naopak v Norsku v životě vozíčkářů nelíbil?

Dominika Horáková | 7.10.2014 14:33

Při návštěvě jsme byly překvapeny, že Oslo nebylo zdaleka tak bezbariérové, jak jsme si představovaly. Problematické byly v některých částech města povrchy chodníků, někde nebyly k dispozici nálezdy na chodníky či bezbariérové vstupy do obchodů (jednalo se o centrum města). Nicméně dle sdělení zástupců LARS Norway funguje s městem dobrá spolupráce a problematická místa se postupně upravují.

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png