Přidej
aktualitu
foto k článku
12.10.2017 | Celá ČR | Vozejkov

ITB seminář

Interaktivní seminář pro zdravotnické pracovníky na téma “Léčba spasticity baklofenovou pumpou”.

Ve dnech 11. a 12. září proběhl ve Fakultní nemocnici na Vinohradech dvoudenní interaktivní seminář pro zdravotnické pracovníky na téma “Léčba spasticity baklofenovou pumpou”.  Spasticita je příznak různých neurologických onemocnění, jako je například roztroušená skleróza, dětská mozková obrna, míšní a mozkové poranění. Laicky by se spasticita dala označit jako trvalá, velmi bolestivá křeč velkých svalů, nejčastěji postihující horní nebo dolní končetiny. Je to velmi obtěžující příznak, při dlouhodobém trvání způsobuje vážné trvalé následky tělesné( kontraktury) i psychické ( bolest).

 

 

Baklofenová pumpa může pomoci lidem, kterým běžná léčba spasticity pomocí podávání baklofenu ústy příliš nepomáhá a způsobuje jim vedlejší účinky jako nevolnost, ospalost, poruchy paměti, soustředění apod. Podáváním účinné látky Baklofenu pomocí programovatelné pumpy přímo do míšního prostoru (ITB – intratekální baklofen) je možné výrazně omezit nežádoucí účinky, které perorální léčbu provází. Léčebná dávka podávaná touto cestou může být totiž  až stokrát nižší než dávka podávaná přes trávicí trakt.

 

Více informací o spasticitě a její léčbě najdete včetně kontaktů na stránkách: www.pumpyprozivot.cz

 

Kromě velmi zajímavých přednášek profesorky Štětkářové a Dr. Mencla bylo možné zúčastnit se praktických ukázek indikace, testování, plnění a programování pumpy a zúčastnili se implantace pumpy na operačním sále.

 

Hlavní přednášející byla prof.MUDr.Ivana Štětkářová, CSc., přednostka neurologické kliniky FNKV,  která je považována za největší odbornici na léčbu spasticity pomocí ITB u nás. Paní profesorka má s touto terapií také největší zkušenosti.  Implantaci pumpy prováděl MUDr. Libor Mencl, neurochirurg z FNKV, který již několik let pumpy ve Vinohradské nemocnici úspěšně zavádí.

 

Semináře se zúčastnili zejména  neurologové a lékaři z rehabilitačních ústavů, kteří se zabývají léčbou spasticity, kde se dozvěděli vše potřebné pro následnou praxi.

 

 

Účastnili se lékaři z neurologické kliniky fakultní nemocnice Olomouc a Královských Vinohrad v Praze, spinální jednotky z Liberce, rehabilitačních ústavů – Hrabyně, Luže a Kladrub a centra Paraple v Praze.

 

Pokud Vám komplikuje spasticita život a myslíte si, že by Vám mohla baklofenová pumpa pomoci a nevíte, kam se obrátit, zde naleznete veškeré kontakty na centra poskytující léčbu baklofenovou pumpou: http://pumpyprozivot.cz/mapa-center/centra-spascity

 

 

 

 

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png